Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Foutieve aansluiting door Campingbeheerder, wie is aansprakelijk?

Vraag gesteld door YAS op 5 oktober 2018

Ons eerste seizoen op een camping. Wij huurden een staanplaats waar nog geen voorzieningen naartoe waren aangelegd. Wij betaalden 2000 Euro voor een staanplaats inclusief voorzieningen. De campingbeheerder heeft toen waterleidingen, elektra en riool naar onze stacaravan aangelegd. Daarvoor betaalden wij extra aanlegkosten en aansluitkosten, resp. 800 Euro en 250 Euro voor het aansluiten. Toen bleek vanaf het begin dat de voorzieningen niet goed functioneerden: lekkende kranen onder de caravan, heel veel zand in de leidingen (waardoor doucheslang en douchekop kapot gingen), losgeraakt en verstopt riool en bijna geen waterdruk waardoor de warmwatervoorziening niet goed werkte (pisstraaltje water in de douche werd steeds koud). De campingbeheerder gaf niet thuis en wilde niets herstellen. Bovenop de kosten voor aanleg en aansluiting moesten wij daarom extra kosten maken voor allerhande herstelwerk van rioolbedrijf, loodgieter, klusser. De campingbeheerder zegt nu dat de staanplaatshouder verantwoordelijk is voor storingen in het laatste stuk van de voorzieningen. Volgens mij klopt dit argument niet. Wij hadden toch betaald voor (goede) aanleg en aansluiting? Pas als alles goed functioneert zijn wij verantwoordelijk voor storingen in het laatste deel? Maar die voorzieningen hebben nooit goed gefunctioneerd. Extra kosten voor herstelwerk waren niet mals (800 Euro) plus voor niets heen en weer rijden en gederfd vakantieplezier. Graag advies wat te doen.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een plaats gehuurd op een camping. Er zijn door de campinghouder leidingen aangelegd voor elektriciteit, riool en water. Deze leidingen vertonen gebreken. U vraagt voor wie de herstelkosten zijn.

Het uitgangspunt is dat u als huurder verantwoordelijk bent voor storingen op het door u gehuurde stuk grond. De Recron voorwaarden zeggen hier het volgende over:

"De recreant is aansprakelijk voor storingen in het gedeelte van de
nutsvoorzieningen, gerekend vanaf het overnamepunt van de recreant, tenzij er
sprake is van overmacht."

Als de gebreken aantoonbaar zijn veroorzaakt door verkeerd aanleggen is dat wel voor rekening van de campingeigenaar. Deze heeft immers de leidingen zelf aangelegd. Dat moet dan natuurlijk ook wel goed gebeuren. Is duidelijk dat de wijze van installeren de oorzaak is van de problemen, dan zou de campingeigenaar de kosten moeten vergoeden. U moet wel de campingeigenaar de gelegenheid te geven om zelf te onderzoeken en te herstellen. Is dat niet gebeurd, dan kunt u als gevolg daarvan uw rechten op vergoeding verliezen. U geeft aan dat de campingeigenaar niet wilde herstellen. Als u dat kunt aantonen kunt u nog wel de kosten verhalen.

Komt u er met de campingeigenaar niet uit en u staat op een RECRON camping, dan kunt u uw zaak voorleggen aan de Geschillencommissie Recreatie. Kosten voor verloren vakantieplezier kunt u in dit geval niet claimen. Dat kan alleen in bepaalde in de wet genoemde gevallen.

Meer informatie over uw rechten op de camping vindt u op onze website.