ik bezit een chalet en wil zoveel mogelijk energie zelfvoorzienend worden.
Vraag gesteld door Jiravh op 10 oktober 2018
Plaatsen pelletkachel word inmiddels mits gecertificeerd toegestaan, ik wil ook zonnepanelen plaatsen, het huisje is immers mijn eigendom, de eigenaar park heeft een nutsvoorziening voor stroom propaangas water en riool aangelegd, echter brengt woekerprijzen in rekening voor stroom gas en water terwijl hij geen producent is, mag dat eigenlijk wel, en kan hij mij verbieden zonnepanelen te plaatsen, en mij dus verplichten van hem af te nemen want er is geen alternatieve aanbieder, ook geeft de eigenaar geen blijk zelf initiatief te ondernemen over te gaan op alternatieve energiebronnen waartoe de overheid en Europa oproept, heeft hij het recht mij te verbieden om zelf tot alternatieve energie over te gaan, en is hij gerechtigd zonnepanelen te verbieden ook als deze zijn gecertificeerd door erkende partij worden geplaatst net als de palletkachel die inmiddels na herzien advies recron wel zijn geoorloofd, tenslotte word voor het plaatsen of vervangen van de cv ketel of plaatsen van en airco geen eisen gesteld, ik ben voornemens panelen te plaatsen maar wil zeker van zijn dat de ondernemer ze mij achteraf niet kan verbieden of sommeren ze te verwijderen, in de voorwaarden recron en park staat niets vermeld over toepassing zonnepanelen of warmtepomp c. q. wisselaar
Antwoord van Annemieke
ANWB ExpertU heeft een chalet in eigendom op een camping. U heeft vragen over uw rechten. U zou graag zonnepanelen plaatsen en de plaats en camping energiezuiniger zien.
De campingeigenaar bepaalt de gang van zaken op de camping. De regels die op de camping gelden staan in de voorwaarden die op de camping gelden. Wat niet is geregeld zal met de campingeigenaar overlegd moeten worden.
U heeft als gebruiker van een onroerend goed op een camping wel een aantal mogelijkheden met betrekking tot uw energieleverancier. U kunt de eigenaar van het recreatiepark wijzen op de Gedragscode elektriciteit en gas van de RECRON. Hierin zijn afspraken vastgelegd over:
- redelijke tarieven voor elektriciteit en aardgas
- vrije keuze voor een ander energiebedrijf voor bewoners
- klachtenregelingen
Kosten die gemaakt moeten worden voor een overstap naar een andere leverancier zijn voor eigen rekening. In uw geval zou u zonnepanelen geplaats willen hebben op/bij uw stacaravan.
Hoewel het natuurlijk zeker goed is om een camping zo energiezuinig mogelijk in te richten is de campinghouder niet ten alle tijden verplicht om zonnepanelen toe te laten. Het kan zijn dat dit bijvoorbeeld het aangezicht of beeld op de camping verstoord. Is dat niet het geval, dan zal de campingeigenaar eventuele bezwaren wel moeten onderbouwen.
Ik raad u aan om uw plannen met de campingeigenaar te overleggen. Pas als toestemming wordt gegeven is het aan te raden om tot plaatsen van zonnepanelen over te gaan.
Informatie over uw rechten op de camping vindt u op onze website.
Deel deze pagina