Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang gaan caravanbanden mee?

Vraag gesteld door mvh01 op 2 maart 2020

We gaan niet zo vaak met de caravan op pad, dus slijten doen de banden niet. Ik wil graag weten of er een gemiddelde maximum leeftijd is voor caravanbanden? Hoe zie ik of ik mijn caravanbanden moet vervangen?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Er is niet zo maar een houdbaarheidsdatum op de leeftijd van caravanbanden te plakken.

Sommige banden beginnen na 4 jaar al verouderingsverschijnselen (droogtescheurtjes) te vertonen en andere pas na 10 jaar.

Het is aan te bevelen om ze jaarlijks te inspecteren. En niet alleen aan de buitenkant, maar ook in het loopvlak en aan de binnenzijde. Vooral op de plek waarop de caravan de hele winter gestaan heeft is het eerst wat te zien.

Naast veroudering kunnen er ook afwijkingen aan banden ontstaan door uitwendige beschadigingen of breuken in de koordlagen.

U zou kunnen overwegen om na 10 jaar de banden preventief te vervangen. Voor meer informatie over caravanbanden verwijs ik u naar onze website.***

 

Reactie van Wazzup:

 

Zou het nog zin hebben om de wielen van een langdurig stilstaande caravan af en toe een kwartslag te draaien? (stel hij staat als een stacaravan het gehele jaar op dezelfde plaats).


***

 

Reactie van Frank Clavaux:

 

De belangrijkste factor is de veroudering. Als banden lang op dezelfde plaats staan en de bandenspanning loopt wat af, dan worden ze als het ware iets gekraakt. Om de wielen een stukje te verdraaien, zou dat effect in theorie wel wat verminderd kunnen worden, maar ik denk niet dat de levensduur daarmee spectaculair verlengd zal worden.


***

 

Reactie van RCdeJong:

 

Ik ben geen bandenexpert maar als je alleen afgaat op de adviezen van de fabrikanten en leveranciers (en die hebben nog een ander belang) dan moet je ze na 6 jaar vervangen. Dat gaat mij wat ver. Een boer vervangt zijn tractorbanden van ruim tienduizend euro per stuk zover ik weet ook niet elke 6 jaar, maar als het nodig is. Wat absoluut waar is: het merk en de omstandigheden (staan de banden in de zon, weer en wind of juist binnen). Ik had een caravan met vier Goodyear banden. Die hebben het 21 jaar volgehouden zonder droogtescheurtjes en ellende en dat was veel langer dan welk advies ook. Toen er 1 lek raakte vermoedde ik toekomstige ellende, dus was dat het moment voor vervanging. Een paar merkloze (nou ja, onbekend merk dan) budgetbanden op mijn aanhangertje moest ik al na 4 jaar vervangen in verband met droogtescheurtjes. Ik durf te stellen: goede kwaliteit merkbanden en je opslagomstandigheden maken het verschil. Hoe weet je dat? Kijken. Veroudering van een band kun je zelfs als leek goed zien. De DOT-code bevat het productiejaar. Zo kun je zien of je veroudering mee- of tegenvalt.


***

 

Reactie van Frank Clavaux:

 

Bedankt voor uw bijdrage, dat is weer eens een andere mening op basis van ervaring.