Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Belaadbaarheid nieuwe caravan Kip Kompakt 37

Vraag gesteld door Auto gespot in schuur op 4 mei 2017

Wij hebben 3 weken geleden onze nieuwe caravan opgehaald. Afgelopen weekend schrok ik toen ik de kogeldruk controleerde: 105 kg. Terwijl er maar enkele spullen in gedaan waren. Bij telefonische navraag bleek de kogeldruk bij een lege caravan (demo van zelfde type) 56 kg te zijn, en dan zonder water en gasfles. De max. kogeldruk van de caravan is 75 kg, van mijn auto ook 75 kg. Dat zou betekenen dat onze caravan mét water en gasfles (±20 kg) verder niet meer beladen kan worden, terwijl aan de voorzijde de meeste bagage kan (disselbak en 2 grote bagageruimtes). Aan de achterzijde zijn 2 kleine bagageruimtes. Mijn vragen zijn: 1. Wat is de richtlijn kogeldruk lege caravan en wat hoort daarbij? 2. Hoe moet deze situatie worden aangepakt, want dit is toch niet acceptabel.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U heeft een nieuwe Kip caravan en de kogeldruk is na enige belading al 105 kg, hetgeen veel te hoog is.

Allereerst kan ik zeggen dat de kogeldruk van rond de 50 kg bij een lege caravan normaal is. Hoe die is bij een nieuwe Kip Kompakt kan ik niet zeggen.

U heeft de kogeldruk van de caravan gewogen op 105 kg. De waarde van 56 kg heeft u telefonisch door gekregen. Dat zegt mij niet zoveel. Het beste is dat u die zelf dan ook na weegt.

De indeling van de caravan nodigt uit tot laden aan de voorzijde, maar dat zal dan toch beperkt moeten worden.

Ik adviseer u om bij de verkoper langs te gaan zodat hij kan laten zien hoe het laden wel zou moeten gebeuren. Hopelijk komt men er uit anders treedt het volgende in:

https://www.anwb.nl/juridisch-advies/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop
***

Reactie van Auto gespot in schuur:

Bij verder onderzoek kom ik géén duidelijke richtlijnen tegen. Europese richtlijnen http://www.kamperen-informatie.nl/nieuwe-eg-richtlijnen/ geven aan wat er wel of niet moet worden meegenomen bij een lege caravan/camper. Maar in iedere situatie is dat anders; caravans hebben bijvoorbeeld vaak 2 gasflessen. Vraag luidt: Hoe kan een caravanbouwer nou een goede kogeldruk instellen als de zaken genoemd in de ER niet éénduidig zijn ? De ene caravanner wil bijvoorbeeld 2 gasflessen en de ander een extra watertank en dat zou je moeten mee-rekenen bij de kogeldruk waarvoor de caravanbouwer verantwoordelijk is.***

Reactie van Frank Clavaux:

Het is aan de caravanbouwer om een caravan te construeren die een kogeldruk heeft waarbij de caravan fatsoenlijk beladen kan worden. Daarvan staat niets in de typegoedkeuring.

Ik neem aan dat hij daar rekening mee houdt, want als zijn produkten niet zo geladen kunnen worden dat zij aan de wettelijk gestelde normen kunnen voldoen loopt hij het risico dat hij ze weer terug moet nemen.
***

Reactie van Auto gespot in schuur:

Na 2 maanden hebben wij helaas nog geen oplossing waardoor dit kampeerseizoen aan onze neus voorbij dreigt te gaan.
Op jullie advies hebben wij contact gehad met Kip en over de belading gecommuniceerd. Daarbij kwam het advies "zal er creatief met het laadgewicht omgegaan moeten worden om een stabiel geheel te krijgen binnen de norm." en "Vouwkrukjes, gastankje, gereedschap, tenthamer, tentstokken op achterbank van de caravan" te plaatsen.

Wij hebben onze Kip teruggeleverd met de melding dat e.e.a. niet acceptabel is; bij enige noodstop worden spullen op de achterbank van de caravan gevaarlijke projectielen!

De discussie komt nu op het punt "Wat is een onbeladen caravan?". Volgens Kip bestaat er geen probleem. Maar wij kunnen niet beladen!

Kip stelt een kogeldruk van 37 kg. "af fabriek".
Wij als kampeerders willen de caravan beladen volgens de mogelijkheden die de caravan ons biedt, dus je begint met water, reservewiel en gasfles (1 stuks) in de disselbak, want dààr zitten de aansluitingen. Kogeldruk: 75 kg (door medewerker van Kip gewogen).
Vervolgens wil je je gebruiksspullen gaan beladen. Vóór de as zijn de laad-mogelijkheden: onder het bed van 2 mtr 2 mooie grote bakken. Op de as: kledingkast en keukenblok en achter de as 2 kleine bakken (onder bankje). Geschatte verdeling: 75% voor de as en 25% achter de as. De as zit niet in het midden van de caravan.

Hoe belaad ik? Ik zit al aan de 75 kg.
Dit is mijn 7e Kip, waarvan 6 zonder laadproblemen en vraag aan de ANWB een standpunt in deze. Ik kan er in ieder geval niet mee uit de voeten, zelfs niet na 30 jaar (Kip)ervaring.
Deze caravan is zo niet acceptabel.***

Reactie van Frank Clavaux:

U schrijft: "Hoe belaad ik? Ik zit al aan de 75 kg."
Dat antwoord zult u van Kip moeten krijgen.

Als ik het goed begrijp is de caravan niet in beladen toestand aangeboden zodat de leverancier kan aantonen wat u niet goed doet. Het lijkt erop dat het schriftelijk is afgedaan of lees ik het niet goed?

Ons standpunt staat in mijn eerste antwoord.