Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

krakende stabilisator koppeling caravan op auto

Vraag gesteld door VV zundert op 3 augustus 2018

NADAT ik mijn caravan een BOVAG beurt heb laten geven heb ik een krakende koppeling op mijn stabilisator koppeling. Kunt U mij vertellen wat ik hier aan kan doen om hier van af te komen, Op dit moment is het net of er iemand met een mitrailleur op de trekhaak zit ik heb al diverse informatie ingewonnen de een zegt spiritus op de kogel de ander zegt thinner en nog iemand zegt babypoeder er op en je bent er vanaf kan dit allemaal zo maar gebruikt worden en blijft de stabilisator dan ook werken dit krakende geluid komt vooral voor bij het nemen van een bocht, men heeft na de BOVAG beurt bij de dealer nog nieuwe remsegmenten in de caravan koppeling gedaan dit ook weer opgeschuurd en zuiver gemaakt trekhaak van de auto is super blank doch zonder resultaat. Graag uw reactie op dit vervelende voorval.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Een koppelingsstabilisator die krakende geluiden voorbrengt is een veel voorkomend euvel.

Het kan verholpen worden door er goed onderhoud aan te plegen. Zie ons artikel:

https://www.anwb.nl/kamperen/caravan/techniek/koppelingonderhoud

Allerlei middeltjes zoals plastic zakje of nylonkous over de trekhaak, insmeren met grafiet of talkpoeder zijn uit den boze! Daarmee is het kraken misschien weg, maar ook de werking van de stabilisator grotendeels te niet gedaan.

Indien het kraken toch blijft kunt u de stabilisator altijd nog uitschakelen wanneer men van de snelweg af gaat, want dan komt het meeste bochtenwerk en bij die lagere snelheden heeft de stabilisator toch geen toegevoegde waarde meer.