Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem met de oplooprem

Vraag gesteld door H. Tol op 14 juli 2023

Mijn Elddis caravan is nu 3 jaar oud en elke keer als ik op vacantie ben geweest en wat keer flink geremd heb komt er ruimte in de trekstang en bonkt de caravan tegen de auto. Het is al twee keer afgesteld en komt steeds terug. Ik heb zo'n vier caravans hiervoor gehad en dit nog nooit meegemaakt. En als je de caravan op de rem zet en duwde hem achteruit komt het rem handen omhoog druk je handel terug dan blijft de caravan op de rem staan. Nogmaals het handel omhoog en omlaag en de rem komt vrij.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Elddis caravan die nu 3 jaar oud is en die heeft telkens wanneer u op vakantie geweest bent ervaart u een bonkend geluid achter de auto. Twee maal afstellen helpt slechts tijdelijk. Daarnaast lijkt het alsof de handrem soms niet helemaal goed werkt.

Een bonkend geluid achter de auto wordt meestal veroorzaakt door een defecte of versleten demper van de oplooprem.
Mocht er echter teveel speling op de trekstang komen, dan kan het ook zijn dat de caravan een bonkend geluid geeft.

Dat de handrem nog wat verder omhoog komt na het achteruit duwen is vrij normaal. Normaal gesproken moet de rem wel meteen vrij komen als u de handrem omlaag duwt. Misschien dat de achteruitrijautomaat toch ook niet helemaal goed werkt.

Ik zou u willen adviseren dat de dealer nog eens goed naar dit probleem gaat kijken, misschien kan men meer zien als men de remtrommels open maakt. Het is in ieder geval niet normaal dat u na elke vakantie met dit probleem geconfronteerd wordt.
Misschien verklaart een overmatige slijtage van de remschoenen ook de speling die telkens lijkt te ontstaan.

Hoewel de fabrieksgarantie voorbij zal zijn, wil ik wel aanraden een beroep op Non-conforminteit te doen.
Ik denk dat het redelijk is om te verwachten dat het remsysteem toch zeker langer dan 1 vakantie goed functioneert.