Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kampeerauto met een paardentrailer

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 juni 2023

Omdat ik graag mijn paard meeneem met vakantie overweeg ik een niet al te grote camper aan te schaffen die ook een paardentrailer kan trekken. Gewicht trailer met paard ongeveer 1400 kilo.
Kan dit? Waar moet ik op letten bij de aankoop van de camper?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een kampeerauto. Omdat u graag een paard meeneemt met een paardentrailer, bent u op zoek naar een niet al te grote camper die een paardentrailer van zo'n 1400kg kan trekken. U vraagt zich af of dat mogelijk is.

Er zijn inderdaad campers waarmee het geen enkel probleem is om een trailer van 1400kg te trekken. Het meest voor de hand liggend is dan een zogenaamde buscamper.

Omdat een buscamper als basis een bestelauto gebruikt, kan hier gewoon een normale trekhaak geplaatst worden. Tevens hebben buscampers een wat compacter formaat. In veel gevallen hebben integraal of semi-integraal campers een andere achteras hebben of zijn ze voorzien van een verlaagd chassis.

Dit wil niet zeggen dat een trekhaak niet mogelijk is, maar het kan soms wel gecompliceerder zijn. Wanneer we kijken naar bijvoorbeeld een standaard Fiat Ducato bus, dan hebben deze al snel een trekgewicht van zo'n 2000 tot 2500kg. Ruim voldoende dus om een paardentrailer te trekken. Uiteraard zult u wel over een BE rijbewijs moeten beschikken.

De aankoop van een camper kent vele aandachtspunten, we hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet.