Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is camper met Fiat semi automaat betrouwbaar?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 12 mei 2024

Dag, wij hebben intersse in een Laik camper met Fiat 3.0 semi automaat motor bouwjaar 2008, 140.000km. Nu heb ik gelezen over problemen met dit type motoren. Weet u daar ook iets van? Gaat het om bepaalde serie/bouwjaar? Ik hoop dat u er wat meer van weet, ik kan het niet vinden...

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de Fiat Ducato met comfort-matic-versnellingsbak betrouwbaar is.

Helaas is het een feit dat gerobotiseerde versnellingsbakken, ook wel semi automaat genoemd, een stuk storingsgevoeliger zijn dan andere constructies van automatische versnellingsbakken.
Fiat noemt de gerobotiseerde versnellingsbak comfort-matic. Dit systeem bestaat uit een hydraulische pomp, die vervolgens diverse actuatoren kan bedienen waardoor een gewone versnellingsbak functioneert als een automatische versnellingsbak. De berijder heeft slechts een gas- en een rempedaal, (ont)koppelen en schakelen gaat geheel automatisch. Ten opzichte van een conventionele automatische versnellingsbak zijn er wel een aantal voordelen te benoemen; zo is de bouw goedkoper en gaat er minder energie tijdens rijden verloren. Om deze redenen werd deze constructie een aantal jaar geleden veel toegepast. Er is echter een groot nadeel naar voren gekomen; deze constructie is een stuk minder bedrijfszeker dan een conventionele automaat.

Om deze reden zijn vrijwel alle autofabrikanten afgestapt van de gerobotiseerde versnellingsbak. Ook Fiat past vanaf de 6d-temp motoren een ZF-automatische transmissie toe die behoorlijk robuust is. Het advies is dan ook om bij serieuze aanschafplannen een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Waarschijnlijk kan men de staat van de comfort-matic wel beoordelen.