Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een zware camper besturen met rijbewijs B

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 20 april 2024

Onze camper heeft een ledig gewicht van 3310kg, massa rijklaar 3410kg, tech toegestaan is 4600kg. Ik ben in bezit van BE en C1 rijbewijs. De camper heb ik km laten zetten van B naar cat C. Dit heeft echter ook nadelen, want nu mag mijn vrouw met haar BE er niet in rijden. Ik overweeg dus de camper weer naar B te zetten zodat in noodgevallen ze toch (verzekerd)kan rijden. Als ik aangehouden wordt met de camper op B registratie en ik blijk 4000 kg te wegen, wat zijn dan de consequenties, ondanks dat ik C1 heb. Dat lijkt mij niet zo ernstig of wel? Graag uw advies hierin

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een een camper met een ledig gewicht van 3310kg en een rijklaar gewicht van 3410kg. U heeft de maximale toegestane massa laten ophogen waardoor u deze alleen met een C1 rijbewijs mag besturen.

Met een rijbewijs B, mogen alleen campers bestuurd worden die een maximale toegestane massa hebben van maximaal 3500kg.

U overweegt om de camper terug te laten keuren naar deze maximaal toegestane massa van 3500kg, omdat uw vrouw deze dan zou mogen besturen.

Feitelijk heeft u in die situatie een laadvermogen van 90Kg.
Naar mijn inzicht is het eigenlijk niet reëel om deze zware camper te gebruiken als u met meerdere personen en bagage op reis wilt gaan, als de maximaal toegestane massa 3500kg is, waarschijnlijk zit u met 2 personen zonder bagage al op 3500kg.

Zoals u zelf al aangeeft verwacht u zo'n 4000kg te wegen.

De consequenties van overbeladen op weg gaan kunnen zijn dat u van de weg gehaald wordt, en niet verder mag rijden. Daarnaast kunt u een forse boete verwachten. Mocht uw vrouw rijden, dan komt daar nog eens bij dat ze niet het juiste rijbewijs heeft om een voertuig van 4000kg te besturen.

Daarnaast is het maar zeer de vraag wat uw verzekering gaat vergoeden in het geval van forse overbelading en het veroorzaken van schade.

Om deze camper met een hoge eigen massa fatsoenlijk te kunnen gebruiken, is eigenlijk alleen het hebben van een C1 rijbewijs de juiste keuze. Mijn advies zou dan ook zijn om ook uw vrouw dit rijbewijs te laten behalen. Alleen dan kunt in noodgevallen binnen alle regels die er zijn veilig op pad.