Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer caravanbanden vervangen?

Vraag gesteld door E. van Wette op 30 april 2023

hoe kan men dat controleren.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wil graag weten hoe oud de banden van een caravan mogen zijn en hoe u dat kunt controleren.

Veroudering

Wettelijk gezien bestaat er geen maximale leeftijd voor banden. Toch hebben banden wel degelijk me maken met veroudering, en juist bij een caravan is het vaak zo dat de banden niet vanwege slijtage vervangen moeten worden, maar juist vanwege deze veroudering. Het risico op bijvoorbeeld een klapband wordt anders te groot. We zien vaak dat het profiel juist nog prima is.

Advies

Ons advies is dan ook om de banden elk jaar, en zeker na 6 jaar goed te controleren op beschadigingen. Zijn de banden dan nog in orde  dan is vervangen niet nodig. Wanneer de banden 10 jaar oud zijn is het advies om de preventief te laten vervangen als het eerder niet nodig is.

Na 10 jaar kan niet meer helemaal gegarandeerd worden dat de band nog de eigenschappen heeft zoals een nieuwe band die heeft. Het verdient wel aanbeveling uw caravanverzekering ook te raadplegen. Er zijn namelijk caravanverzekeringen die vervangen van de banden na bijvoorbeeld 6 jaar eisen. De ANWB caravanverzekering volgt ons advies en hanteert 10 jaar.

Op elke band is een zogenaamde DOT code te vinden, dit is een code van 4 cijfers die de leeftijd van de banden aangeeft. De eerste 2 cijfers geven de productieweek aan, de laatste 2 cijfers het productiejaar. 3018 betekent dat de banden in week 30 van het jaar 2018 geproduceerd zijn.

Hier leest u meer over het controleren en vervangen van caravan- en camperbanden | Caravan | ANWB