Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Scheef slijten van caravanbanden

Vraag gesteld door op 10 november 2022

Van mijn Fendt 515 Tendenza (2018) zijn de nieuwe banden in 1 jr. en 15000 km. versleten. Buitenzijde heeft 4 mm. Profiel. Aan binnenzijde komt canvas er doorheen. Het zijn Viking banden type 195 70 15 C. 104/102R. Bandenspanning: 4,5 bar. Dealer geeft aan e.e.a. Uit te zoeken. Ik heb nog garantie.  Wat kan de oorzaak zijn? Wat is de oplossing. Is de Alko as uit te lijnen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U heeft een Fendt Tendenza 515 uit 2018 en na 1 jaar en 15000 km zijn de banden versleten.
Daar komt bij dat dat band niet gelijkmatig gesleten is, de binnenzijde vertoont veel meer slijtage dan de buitenzijde.

Het scheef slijten van de banden kan diverse oorzaken hebben. Een kromme draagarm, een verkeerde uitlijning, een verkeerde montage van de as en versleten asrubbers, komen daarbij vaak als mogelijke oorzaken naar boven. Afhankelijk van het type as, zijn er inderdaad ook afstel mogelijkheden aan de as. 

De dealer zal dus de uitlijning en wielstanden moeten controleren. Zoals u aangeeft geeft de dealer aan dat hij het een en ander gaat uitzoeken. Ik verwacht dan ook, dat de dealer bovenstaande mogelijke oorzaken gaat uitsluiten en daarbij de nodige controles en metingen gaat uitvoeren om de oorzaak van het scheef slijten te achterhalen.

Mocht er een delta-as onder uw caravan gemonteerd zijn, dan is dat een a,s waarbij onder sommige omstandigheden slijtage wat vaker voor kan komen.

Zie eerdere berichten die we over dit onderwerp geschreven hebben.