Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

banden na 3 jaar versleten helemaal kaal

Vraag gesteld door A.Boers op 14 december 2017

Is het normaal dat mijn banden na ongeveer 10.000 km helemaal versleten zijn vooral aan de binnenkant.Het was een nieuwe Caravan van augustus 2014

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Het is zeer goed mogelijk dat banden na 10.000 km scheef afgesleten zijn. Deze melding heb ik in de loop der jaren al vaak gehad.

Het heeft alles te maken met de wijzigende wielstanden onder het rijden als gevolg van bochtenwerk, belading en bandenspanning. In enkele gevallen is de wieluitlijning niet goed meer door slijtage van het veersysteem. (overbelading)

zie ook een eerdere vraag over snelle slijtage van caravanbanden

 


***

 

 

 

Reactie van Caravanbanden:

 

 

Ik heb een Hobby caravan 4,50 m. Op deze caravan liggen banden met de maat 195/70 R 14 91T en is een ALKO as gemonteerd.
De bandenhandel adviseert steevast GT Kargomax ST 600 omdat dit de enige band zou zijn met het vereiste draagvermogen in deze maat.
Echter in 2014 is door de RDW en KCK gewaarschuwd voor deze band omdat die in combinatie met de as bovenmatige slijtage vertoont. Ook wordt bij een aantal bandenhandelaren verwezen naar de standaardmontage van de band. Naar mijn idee komt dit vooral doordat de band voor de handel erg goedkoop is. Op internet koop je de band al voor € 29,00. Welk alternatief is er?

 


***

 

 

 

Reactie van Frank Clavaux:

 

 

Het is niet mogelijk dat u een Hobby heeft met een Alko onderstel. Hobby maakt namelijk zijn eigen onderstellen. Dus het door u genoemde probleem geldt hier niet.

De banden in de maat 195/70 R 14 91T zijn autobanden. Ze zouden kunnen worden vervangen door 175-R 14 C bestelautobanden. Die hebben meer draagvermogen en een gelijke wielomtrek.