Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met welke milieunorm mag ik na 2027 nog overal rijden?

Vraag gesteld door op 2 augustus 2022

Is er een overzicht welke dieselmotoren na 2027 nog overal mogen rijden? We willen een camper kopen maar hopen er wel lang gebruik van te kunnen maken. Ik zie alleen door de bomen het bos niet meer. Vanaf 2028 mag alleen nog euro 6d maar valt euro 6hd daar ook onder en euro 6.3? Zijn allemaal dieselmotoren in vrij recente campers maar mij niet duidelijk of dat na 2027 ook mag. Dus een duidelijk overzicht zou fijn zijn, kan dit online nergens vinden.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U bent op zoek naar een overzicht weke dieselmotoren na 2027 nog overal mogen rijden.

Onderscheid maken

U dient daarbij een onderscheid te maken tussen de auto's die nog verkocht mogen worden, en de ingestelde milieuzone's waar u alleen met een bepaalde milieunorm mag rijden. Koopt u een nieuwe camper, dan zal die alleen verkocht mogen worden als deze aan een bepaalde milieunorm voldoet. Voor het rijden in gebieden met een milieuzone ligt dat anders.

Milieuzone

Eigenlijk is het heel simpel, hoe hoger (strenger) de milieunorm, des te groter is de kans dat u met een dergelijke auto in de toekomst een milieuzone in mag. Echter deze milieuzone's bevinden zich vooral in stedelijke gebieden. Daarbuiten zijn er vrijwel geen milieuzone's te vinden en mag u met elke milieunorm rijden.

Milieunorm

Het is echter niet te helemaal te voorspellen hoe zich dit zal ontwikkelen. Vaak worden deze regels lokaal bepaald en zijn de regels overal anders. Mocht u dus een camper kopen dan maakt u dus met de meest strenge milieunorm, de grootste kans om zo lang mogelijk echt overal te mogen rijden. Op dit moment is na Euro 5, 4, 3 etc. sinds 2014, de Euro 6 norm bij nieuwe auto's verplicht. Binnen deze norm zijn er inmiddels ook diverse aanscherpingen geweest.

Misschien dat dit bericht over de Euro6 norm, ook nog interessant is voor u.