Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag de nieuwe campingeigenaar het stageld verhogen met 12%?

Vraag gesteld door J. Slooter op 6 september 2022

onze camping, "De Zeven Heuveltjes" te Ees heeft per 1 juli 2022 een nieuwe eigenaar. De vorige eigenaar hanteerde een verhoging van 4 %. De nieuwe eigenaar wil de verhoging van  12 % doorvoeren zonder noemenswaardige verbeteringen. Eerder verslechteringen voor de kampeergasten. De camping is open van 1 april t/m 10 oktober. Mag dat zomaar die verhoging?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

De camping waar u op staat heeft een nieuwe eigenaar. Er wordt nu een prijsverhoging aangekondigd van 12%. De vorige eigenaar verhoogde de prijzen met slechts 4 %. Er worden geen verbeteringen aangebracht. U vraagt of dit mag.

Verhoging stageld

Elk jaar mag het stageld worden verhoogd. Ook als er geen verbeteringen worden aangebracht. Is de camping aangesloten bij de Recron, dan mag volgens de voorwaarden elk jaar worden verhoogd, maar als de verhoging aanmerkelijk is, dan moet de verhoging globaal worden gemotiveerd en 18 maanden voor de ingangsdatum worden aangekondigd.

Geschillencommissie Recreatie

Volgens uitspraken van de Geschillencommissie Recreatie is een aanmerkelijke verhoging in ieder geval meer dan 10%. In dat geval kunt u dus aangeven dat deze verhoging niet dit jaar mag worden doorberekend, maar pas het daaropvolgende jaar. De reden voor verhoging moet dan ook globaal worden uitgelegd.

De campinghouder kan vervolgens natuurlijk ook voor kiezen om de verhoging simpelweg over twee jaar te verspreiden. Komt u er niet uit met de eigenaar, dan kunt u in dit geval ook naar de Geschillencommissie Recreatie. Is de camping niet aangesloten bij de Recron, dan zijn de voorwaarden van de camping zelf van bepalend. Kijkt u deze hierop na.

Lees op onze website meer over uw rechten op de camping