Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag de campingondernemer het stageld twee jaar achter elkaar fors verhogen?

Vraag gesteld door op 4 september 2022

Ik wil een vraag stellen die betrekking heeft over de jaarlijkse verhoging van het stageld. Ik weet dat een campinghouder de prijs van het stageld ieder jaar mag verhogen waarbij er een grens (die nergens echt vaststaat) is van maxiumaal 10% per jaar. De huidige campinghouder heeft daarom de prijs in 2022 met 9,5% en doet dat nu voor 2023 weer met 9,5 % terwijl we er niet direct iets meer voor krijgen en terwijl de camping vanwege de herstructurering een puinhoop is ivm personeelsgebrek. De lege vakken liggen vol grofvuil en dat is ook nogeens gevaarlijk voor onze kinderen. Als dit zo doorgaat wordt de camping iig onbetaalbaar. Kunnen we hier juridisch nog iets tegen doen, ten eerste omdat een verhoging van 9,5 per jaar nu al 2 jaar achter elkaar erg hoog is en ten tweede omdat de camping een (gevaarlijke) puinhoop aan het worden is en we de hele dag op de rommel uitkijken, kunnen we daar bv een tegemoetkoming voor vragen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

De camping waar u op staat heeft vorig jaar het stageld verhoogd met 9,5 % en doet dit nu ook voor volgend jaar. De camping wordt ook niet goed onderhouden.

De camping is naar ik begrijp bij de Recron aangesloten. Het jaargeld kan elk jaar worden verhoogd.  Zoals u ook al aangeeft, geldt hierbij dat in geval van een aanmerkelijke verhoging deze globaal moet worden gemotiveerd en 18 maanden voor de ingangsdatum worden aangekondigd. Volgens uitspraken van de Geschillencommissie Recreatie is een aanmerkelijke verhoging in ieder geval meer dan 10%.

Het kan bijna geen toeval zijn dat in dit geval een verhoging van 9,5 % wordt gehanteerd. Op zich mag dit dus wel. Nu u echter aangeeft dat het dit jaar wederom gebeurd is dat wel een enorme verhoging in twee jaar. Het lijkt mij de moeite waar om hier de discussie voor aan te gaan. Zeker als er geen flinke verbeteringen komen of normaal onderhoud wordt gedaan. Ik begrijp dat u hier uw vraagtekens bij zet.

Ik raad u aan dit met de campingeigenaar te bespreken en te bevestigen in bijvoorbeeld een mail. Geeft u aan dat deze verhoging in twee jaar niet redelijk is en niet wordt gesteund door verbeteringen. Om niet als enige de discussie aan te gaan, is het ook goed om dit met meer huurders op te pakken. Komt u er niet uit met de campingeigenaar, dan kunt u dit voorleggen aan de Geschillencommissie. In twee jaar 19 % zonder verbetering of motivatie is echt enorm.

Verder is het de plicht van de campingeigenaar om te zorgen voor het onderhoud en de algemene staat van de camping. Ook hierop kunt u de campingeigenaar aanspreken. Om een eventuele zaak de Geschillencommissie te ondersteunen kunt u foto's maken van de staat van de camping.

Lees Juridisch advies - Op de camping | ANWB voor meer over uw rechten op de camping.