Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

LPG inbouwen in mijn camper

Vraag gesteld door B. Harteloh op 27 maart 2023

We willen met de camper naar Spanje en ik begreep dat propaangas moeilijker verkrijgbaar is dan LPG.
Ik wil nu dus een LPG tank zelf gaan installeren in de camper. Zoals ik begrijp is een buitenvulnippel bij veel tankstations een vereiste.
In Nederland is het weer verboden om zo’n installatie te hebben voor recreatie doeleinden.
Hoe werkt dit nu als ik zelf de LPG installatie installeer, word de camper dan afgekeurd bij een APK? Wat als ik voor de APK de LPG tank verwijder en een ruilfles (Benegas) erin zet is er dan geen probleem meer bij de APK ondanks er een “loze” buitenvulnippel in de zijkant van de camper zit?

Zijn er meer “valkuilen” waar ik rekening mee moet houden als ik zelf een LPG installatie wil installeren?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wil graag een LPG installatie monteren voor gebruik in de camper.

Er dient in dit geval een onderscheid gemaakt te worden in een installatie die dient voor de aandrijving van het voertuig of een aparte dampgasinstallatie die gebruikt wordt om op te koken en te verwarmen. Het is dus niet toegestaan om op de tank die dient voor de aandrijving, ook een aftakking te maken, die u gebruikt om te koken.

Wanneer uw camper bijvoorbeeld op diesel rijdt, en een aparte dampgastank wil monteren (een rode tank) is dat toegestaan mits de installatie voldoet aan de eisen zoals die gesteld worden in  Artikel 5.2.10 Regeling voertuigen
Er staat nergens dat u dan niet zelf mag installeren.

Het is dan uiteraard ook niet nodig om de installatie te verwijderen voor de APK als deze aan de eisen voldoet. In Nederland is het alleen toegestaan om LPG te tanken als dat dient als motorbrandstof. U zult dus in Nederland uw tank moeten laten vullen bij een gasvulstation.

In het buitenland is het soms wel mogelijk om LPG te tanken, ook als u dat gebruikt voor huishoudelijk gebruik. Uiteraard is dan een buitenvuller wel noodzakelijk, losse flessen vullen mag vrijwel nooit.

Zie ook onze link over LPG in de camper of caravan. Mag dat? (anwb.nl)