Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik door het monteren van hulpveren een hogere kogeldruk krijgen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 maart 2023

Mijn caravan Adria Alrea4two 362LH heeft een te hoge kogel/disseldruk bij meenemen van twee gewonde fietsen op de dissel. Ik heb de reserveband uit de disselkast verwijderd en verder een aantal andere zware zaken. Ik begrijp dat een gasfles (5.9 tarra met heden 1,4l inhoud gas) op zijn vaste plaats in de disselkast moet blijven zitten. De kogeldruk is na leeg maken van de disselbak nu 82kg. Mijn Volvo V40 heeft een maximale kogeldruk van 75kg. De auto gedraagt zich trouwens prima met het huidige te hoge druk op de kogel.
1.  Ik begrijp dat ik in overtreding ben. Ik lees, dat bij bekeuringen een marge van 10% overschrijding tov van de aangegeven kogeldruk van de auto wordt aangehouden. Wat weet u daarvan?
2.  Heeft het zin om hulpveren achter op de Volvo te zetten?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Uw caravan krijgt door het meenemen van 2 fietsen op de dissel van de caravan een te hoge kogeldruk. U leest dat een overschrijding van 10% geen probleem zou zijn. Daarnaast vraagt u zich af of hulpveren een goede oplossing zouden kunnen zijn.

De maximale kogeldruk wordt door de fabrikant vastgesteld en mag niet overschreden worden.
Er staat ook nergens in de wet dat een overschrijding van 10% is toegestaan.
Tevens krijgt u met het monteren van hulpveren krijgt u geen hogere kogeldruk.
Omdat de auto zich nu prima gedraagt, kan ik me voorstellen dat de meerwaarde van hulpveren dan ook niet significant zal zijn.

Deze maximale waarde, is er niet alleen in verband met de belasting van de achterveren, maar heeft ook betrekking op de belasting van de gehele trekhaak inrichting, carrosserie en achteras. Ons advies is dan ook om deze waarde niet te overschrijden. Ik zou u dan ook willen adviseren om de kijken of met het verplaatsen van bagage in de caravan, waarbij u zware bagage het liefst zo dicht mogelijk bij de as plaatst, alsnog de juiste kogeldruk weet te realiseren.

Hier leest u nog meer over het meenemen van fietsen met de caravan | ANWB