Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe werkt het opladen van een huishoudaccu in een caravan?

Vraag gesteld door op 17 september 2022

Gelezen heb ik het artikel van 22-01-02021 met als onderwerp "Huishoudaccu van caravan laden tijdens het rijden". De verstrekte uitleg en advies is helder en simpel uit te voeren. Ik vraag mij echter af of er op deze wijze geen probleem ontstaat op het moment dat de caravan is ontkoppeld van de auto en de huishoudaccu wordt op/bij-geladen via een 230V oplader. De "oplaadstroom" loopt dan volgens mij niet alleen naar de accu maar ook naar de overige aangesloten verbruikers zoals koelkast, verlichting enz. Of maak ik mij nu nodeloos ongerust?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U bent ongerust over het bijladen van de huishoudaccu door een accu lader, wanneer deze wordt opgeladen via een oplader die op 230Volt werkt. Het is correct dat de stroom dan ook naar de gebruikers zoals de koelkast en de verlichting loopt.

Het is echter zo dat normaal gesproken de acculader meer stroom kan leveren dan dat er nodig is voor de verbruikers. Naast dat de verbruikers van stroom voorzien worden, wordt ook nog de accu opgeladen. Op de momenten dat de caravan (tijdelijk) niet aan de walstroom hangt of of achter de auto gekoppeld is, zal de koelkast en de verlichting gewoon blijven functioneren op de stroom uit de accu. Tevens kan er dan gebruik gemaakt worden van de mover, als die aanwezig is. 

Na het aankoppelen van de caravan aan de auto of aan de walstroom zal de accu dan weer volledig bijgeladen worden, of indien nodig de koelkast of verlichting van stroom voorzien. Het overschot van de dynamo van de auto wordt dan gebruikt om ook de accu op te laden.

Overigens kunnen veel koelkasten op 12 Volt of op 230Volt functioneren. Wanneer de koelkast op 230Volt staat, maakt deze geen gebruik van het 12 volt systeem en zal er dus ook geen stroom van de huishoudaccu gebruikt worden. Uiteraard werkt de koelkast in die stand alleen als de caravan op de walstroom aangesloten staat.

Een goede acculader zal afhankelijk van de hoeveelheid lading in de juiste modus gaan. Als de accu vol is gaat deze van bulkladen naar druppelladen. U hoeft zich dus nergens druk over te maken, het systeem regelt in principe zichzelf al naar gelang de stroombehoefte.