Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Huishoudaccu van caravan laden tijdens rijden

Vraag gesteld door A. van Nijnatten op 21 januari 2021

We hebben een caravan uit 1998 eind 2019 gekocht
hier onder is een mover geplaatst met in de caravan een yellowtop 55ah accu de caravan is voorzien van een 13 polige jaeger stekker en bij de accu is een druppelaar gemonteerd om de accu te laden via 220 volt. Maar we willen tijdens het rijden de koelkast op 12 volt laten functioneren en ook de mover accu op laden kan dit op een veilige manier en wat moet ik daarvoor installeren?  waar zou ik een aansluitschema  kunnen krijgen of kopen?  we horen over deze vraag zo veel verschillende adviezen en uitleggen dat we de bomen door het bos niet meer zien en we gewoon bang van worden om tijdens het rijden de caravan accu te gaan laden zonnepanelen plaatsen op de caravan heeft ook voordelen maar ook nadelen en is flink duur maar als het niet anders kan dan moet dat maar heeft u voor ons een goed en veilig advies?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een caravan uit 1998 en die is inmiddels voorzien van een mover en een Yellowtop accu. U zou graag willen, dat tijdens het rijden, de koelkast op 12Volt functioneert en dat de accu van de mover bijgeladen wordt.

Bij een 13 polige aansluiting is dat mogelijk, en hiervoor gebruikt men normaal gesproken pin 10 van de 13 polige stekker als voeding. Die zorgt dan voor de stroomvoorziening naar de koelkast en tevens de accu. Deze is via het contact van de auto geschakeld en voorkomt dus dat u met een lege accu komt te staan als u een tussenstop maakt.

Tevens is er een massa nodig. Welke pin hiervoor gebruikt wordt is soms ook afhankelijk van het soort 13 polige stekker waarmee de auto is uitgerust, Jeager of Multicon-West. Vaak is er een aparte massa op Pin 11 de men hiervoor gebruikt.

Omdat u aangeeft dat uw caravan is voorzien van een 13Polige stekker (origineel zat er dus een 7 polige op) kan ik niet zeggen of hiervoor ook de benodigde bedrading aanwezig is.

Aangezien er in de dynamo al een regelaar zit, is een extra regelaar niet nodig. De koelkast en de accu kunnen dus direct op de + en - aangesloten worden, liefst met een zekering ertussen. Bent u niet zeker of u dit zelf kunt, laat het dan aansluiten door een vakman. Er is geen reden om hier angstig voor te zijn.