Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe lang gaan schokbrekers mee op een caravan?

Vraag gesteld door R. Fonkert op 27 april 2023

Wij kochten in 2019 een nieuwe LMC 450D. Nu in 2023 bij een servicebeurt werd geconstateerd dat er een schokbreker vervangen moest worden. Advies van de dealer was om beide schokbrekers te vervangen. Mag ik er als consument niet vanuit gaan, dat schokbrekers langer meegaan dan 4 jaar en dus vervanging hiervan onder garantie valt? Dealer zegt dat hij nog nooit een garantieclaim op schokbrekers gehonoreerd heeft zien worden. Wat zijn mijn rechten in deze?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft in 2019 een nieuwe LMC caravan gekocht en nu blijkt dat er een schokbreker vervangen moet worden.
De dealer geeft het advies ze allebei te laten vervangen. U vraagt zich af of u er vanuit kunt gaan dat schokbrekers langer mee gaan dan 4 jaar.

Wanneer we naar schokbrekers kijken dan zien we in de praktijk dat die soms erg lang mee kunnen gaan. Zowel bij een auto als ook bij een caravan.
Vaak hoeven deze tijdens de gehele levensduur niet vervangen te worden.

Toch zijn schokbrekers wel een slijtageonderdeel. Toch zou ik zeggen dat een een levensduur van zo'n 10 jaar bij een caravan geen probleem zou moeten zijn. Bij auto's geven dan nog mee dat we een minimale kilometerstand van zo'n 150.000km acceptabel vinden. Voor een caravan worden deze afstanden in de praktijk meestal helemaal niet gehaald.

De dealer geeft aan dat hij nog nog nooit een garantieclaim gehonoreerd heeft zien worden voor schokbrekers van 4 jaar oud. Dat antwoord is toch wel teleurstellend omdat uw dealer zou moeten weten dat schokbrekers in de praktijk veel langer mee horen te gaan dan 4 jaar.

Misschien kunt u de dealer nadrukkelijk vragen dit alsnog te heroverwegen en u een goed voorstel te doen.
Mocht dat niet baten, dan kunt u altijd nog ons Stappenplan klachten na aankoop - ANWB  volgen.