Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Scheurtje boven caravandeur

Vraag gesteld door op 21 april 2022

Er zit boven de caravandeur een scheurtje van 1.5 cm de caravan is van 2017 net 5 jaar oud, hoe komt dat en  valt dat onder garantie of verzekering  het gaat om een Fendt 515

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U wilt weten hoe het scheurtje boven de deur is ontstaan, of dit kwaad kan en hoe het zit met de herstelkosten.

Wat is de oorzaak?

Zo'n scheurtje komt wel vaker voor en is gevolg van een langdurige belasting op de zijwand van de caravan. Dat komt door het licht vervormen van een chassisbalk door een combinatie van belading achter in de caravan en rijden op minder goede wegen. De piekbelastingen als u door een kuil of gat rijdt zijn behoorlijk groot en als dit vaker voorkomt ontstaat er een scheur(tje) door materiaalmoeheid. Het stukje boven de deur is eigenlijk de meest zwakke plaats van de constructie van een caravan.

Kan het kwaad?

De scheur kan stabiel blijven, maar er moet wel worden gecontroleerd of het niet verder scheurt en of er geen water doorheen komt. U kunt dit het beste laten controleren door de dealer die de caravan geleverd heeft, want die is verantwoordelijk voor het product dat hij geleverd heeft, kan het probleem goed beoordelen omdat het wellicht vaker voorkomt en is het aanspreekpunt voor eventuele garantie.

Wie betaalt eventuele herstelkosten?

De algemene garantie zal op zich verlopen zijn, maar er kan nog een verlengde garantie zijn en Fendt geeft tegenwoordig 12 garantie op waterdichtheid. Verder is er het non-conformiteitsbeginsel. Dat houdt in dat je mag verwachten dat een product een bepaalde levensduur heeft. Probleem is hier wel dat de bewijslast bij u ligt en het lastig bewijzen is dat het probleem bij de caravan zelf ligt en u die niet overbeladen heeft of er wellicht een forse rijstijl op nahoudt.

Advies

Mijn advies is om eerst de dealer de kans te geven om meer schade te voorkomen en aan te geven hoe hij de kosten ziet. Mochten zij niet voor de kosten willen opdraaien dan kunt u op onze pagina over klachten na aankoop lezen wat uw rechten zijn en wat dan de vervolgstappen kunnen zijn. Er zijn caravanverzekeringen die die "eigen gebrek" dekken, maar vaak zijn er beperkingen in de dekking. De ANWB verzekering zou dit bijvoorbeeld niet dekken.