Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een stabilisator noodzakelijk?

Vraag gesteld door op 22 juni 2022

Wij rijden in een Fiat Idea met kenteken (***).
Onlangs hebben wij een caravan gekocht, een Caravelair Bamba 330 met kenteken (***).

Mijn eerste vraag: is een stabilisator noodzakelijk?
Mijn tweede vraag: is nog een verzekering te adviseren gezien de leeftijd van de caravan?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U heeft een Fiat Idea en onlangs een Caravalair caravan gekocht. U vraagt of dit noodzakelijk is. Ook wilt u weten of een caravanverzekering noodzakelijk is.

Om een stabiele combinatie te krijgen, is het allereerst belangrijk om een goede gewichtsverhouding tussen beladen auto en caravan te hebben. Daarnaast is het belangrijk de juiste kogeldruk te hanteren, en te zorgen voor een goede bandenspanning en niet te vergeten een juiste belading. Als dat allemaal in orde is, dan mag u er vanuit gaan dat er sprake is van een stabiele combinatie. De gewichtsverhouding tussen uw beladen auto en deze beladen caravan is overigens prima.

Wat doet dan een stabilisator?

Een stabilisator zal niet voorkomen dat een instabiele combinatie niet gaat slingeren. Het zal hooguit de grens waarbij dit gebeurd net wat hoger leggen. Tevens kan een stabilisator koppeling wat meer rust in de combinatie brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vrachtauto's die passeren en waarbij de caravan wat beweging geeft door de zuigende werking. Mijn advies is dus eigenlijk om eerst eens te gaan rijden met uw beladen combinatie waarbij bovenstaande adviezen opgevolgd zijn. Juist ook omdat het een vrij lichte caravan is zou het me niet verbazen als u weinig "onrust" voelt in deze combinatie. Als dat het geval is dan zult u weinig effect merken van een stabilisatorkoppeling.

Heeft u toch het idee dat er nog wel wat vrebetering mogelijk is, dan zou u alsnog een dergelijke koppeling kunnen overwegen. Het zal zeker geen kwaad kunnen, maar de werking hiervan moet ook niet overschat worden. Meer tips tegen slingeren met de caravan en de stabilisatorkoppeling leest u hier.

Caravanverzekering

Voor wat betreft de caravanverzekering, kan ik u vertellen dat dit geen verplichting is. Op het moment dat u schade veroorzaakt met de caravan wanneer u onderweg bent, valt dit onder het WA gedeelte van de autoverzekering. Uiteraard kan het wel prettig zijn om bij verlies of schade van de caravan aanspraak te kunnen maken op vervangend verblijf zodat de vakantie door kan gaan. Gezien de leeftijd van deze caravan kan ik me voorstellen, dat het risico op schade of totaalverlies, iets is wat u ook zelf kunt dragen.