Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu van de caravan binnen 3 jaar stuk

Vraag gesteld door op 19 maart 2022

Mijn Wilco Royale 105aH die nu 2 jaar en 10 maanden oud is, heeft het volgens de dealer het nu al begeven Elke maand heb ik de accu geladen met een Ctek xs o.8  Kan het liggen aan de lader, of gaat zo'n accu maar zo kort mee?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert


U heeft een Wilco Royale accu van 105Ah, na bijna 3 jaar heeft deze accu het begeven. U geeft aan de u de accu elke maand geladen heeft met een Ctek XS 0.8. U vraagt zich af of dit aan de lader kan liggen.

Geschikte accu

De Ctek 0.8XS ken ik als een prima lader voor dit type accu. Ik denk dus niet dat die als oorzaak gezien kan worden voor het defect raken van de accu. Toch vraag ik me wel af of deze accu de meest geschikte accu is om te dienen als huishoudaccu. 

Het betreft namelijk een accu die met name als startaccu gebruikt wordt. Een dergelijke accu is niet zo geschikt om diep te ontladen en te dienen als huishoudaccu. Als huishoudaccu voor een caravan worden met name Gel/AGM of LifePO4 (Lithium) accu's gebruikt. Deze accu's zijn vaak beter bestand tegen diep ontladen.

Lader

Mocht u overwegen om een LifePO4 accu te nemen, dan is de huidige lader niet geschikt. Gelukkig zijn veel van deze LifePO4 accu's zijn voorzien van een interne lader, waardoor het dan ook niet nodig is een andere lader erbij te kopen. Voor een Gel/AGM accu is de Ctek lader die u heeft, wel geschikt.

Meer informatie vindt u op onze pagina over elektricitiet in de caravan: zo werkt het