Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

snelle slijtage caravanbanden

Vraag gesteld door erikjansen op 18 april 2017

Onder mijn (2e) nieuwe Knaus caravan 500EU zit een AL-KO chassis net als de vorige caravan Knaus 500EU. De vorige caravan heb ik laten uitlijnen bij Roessink in Zwolle om de overmatige scheve slijtage van de banden te verminderen: dit gaf een goede verbetering (dealer deed niks: is normaal?).

Bij de huidige 1 jaar oude Knaus 500EU na 12000 km beide banden aan buitenzijde volledig versleten. Wordt afgedaan met : is normaal voor Knaus. Is dit nou een AL-KO onderstel probleem? Je moet toch wel 10-15 duizend km per jaar met een caravan kunnen rijden zonder ieder jaar nieuwe banden te moeten aanschaffen. Onder een Hobby zit een Knott as: heeft dit soort as hetzelfde probleem?

Dan moet ik maar over naar Hobby en had men mij geen Knaus moeten verkopen wetende dat wij veel km maken zo'n 10-15 duizend per jaar! De dealer legt weer erg makkelijk de oorzaak bij de (27 jaar ervaring hebbende) klant als overbelasting, stoeprandje geraakt en meer van dit fraais of bij Knaus (hebben alle Knaus-en).

Graag uw reactie.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

U heeft versnelde bandenslijtage bij uw vrij nieuwe Knaus caravan.

Knaus caravans zijn al jaren uitgerust met de AL-KO Delta as.

Deze werkt volgens de fabrikant als volgt:

De wielen die onafhankelijk aan de zwenkarmen zijn opgehangen, draaien bij het in- en uitveren ineen schuin liggend aslichaam. De kracht die in een bocht op het buitenste wiel wordt uitgeoefend, wordt via de zwenkarm zodanig op de astap van het wiel overgebracht dat het toespoor en de negatieve wielvlucht (naar binnen) worden vergroot. Het wiel verzet zich tegen de centrifugaalkracht en ondersteunt daarmee het voertuig met een naar binnen gerichte kracht.

Dat wil zeggen dat bij bochtenwerk en zwaardere belading de stand van de wielen het meest wijzigt, waardoor de slijtage van de banden vergroot wordt. Daar hoort het door u genoemde slijtagebeeld bij.

Het is voor mij niet te zeggen of de oorzaak overbelading is, of dat er een mechanisch defect aan de as aan ten grondslag ligt. Daarvoor zal de as moeten worden beoordeeld.***

Reactie van erikjansen:

Ofwel het is 'normaal'dat je elk jaar nieuwe banden moet kopen.................................zijn er dan geen caravans met assen die dit GROTE NADEEL niet hebben??***

Reactie van Frank Clavaux:

Het is dus een eigenschap van de Delta-as. Een geknikte as, te herkennen aan de lichte V-vorm.

Rechte assen zullen hier veel minder snel last van hebben.***

Reactie van erikjansen:

Geachte Frank Clavaux (ANWB), Fijn dat U aangeeft dat een rechte as onder een caravan dit grote slijtage nadeel niet heeft. Zonder U in een onmogelijke positie te willen dwingen door een enkel merk caravan te noemen, die zo'n rechte as heeft, kunt U mij dan een trits aan caravanmerken noemen die zo'n rechte as hebben. Als relatieve leek wordt het anders moeilijk kiezen uit rechte-as-caravans. Bij voorbaat mijn dank, Erik Jansen***

Reactie van Frank Clavaux:

Deze vraag is toch lastiger te beantwoorden dan dat je zou verwachten.

Natuurlijk heb je Hobby met zijn Knott-assen, maar tijdens tests heb ik ook Engelse caravans onderzocht waar rechte AlKo assen onder gemonteerd waren.

Het gebeurt ook dat binnen een merk bij de modelseries verschillende merken van onderstellen worden gehanteerd. Dit kan zo maar per jaar wijzigen!

Dus als voor u het soort as een belangrijke factor is, zult u dit bij de caravan van uw keuze apart moeten natrekken.

De meeste merken staan echter toch op het AlKo onderstel.***

Reactie van erikjansen:

De dealer heeft er voor gezorgd dat voor zijn rekening onze caravan bij Triorep is geweest en daar is uitgelijnd en gecorrigeerd. Binnenkort laten wij er voor onze rekening nieuwe banden onder zetten en dan het effect maar afwachten. We zijn benieuwd.***

Reactie van Frank Clavaux:

Dat lijkt me momenteel de beste oplossing.***

Reactie van Hans en Truus:

Wij hebben sinds februari 2016 een Knaus Silverselection 460 eu. Nu zijn na 2 jaar en 15000 km de banden volledig versleten. Dit hebben we met onze vorige caravans (Kip) nog nooit meegemaakt. De caravan wordt door de dealer nu naar Triorep gebracht om uitgelijnd te worden. We kregen ook het verhaal dat het aan de Alko-as ligt en dat Knaus niet thuis geeft. We hebben er in Frankrijk inmiddels onderweg nieuwe banden op laten zetten (Michelin). De oude banden waren van het merk Security. Levensgevaarlijk!!!