Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat mag ik trekken met mijn auto?

Vraag gesteld door J. van den Berg op 27 november 2021

Op het kenteken van mijn caravan staat, technische max massa 1700 kg. En toegestane max massa 1400 kg. Welke kg moet mijn auto kunnen (mogen) trekken?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een caravan waarvan de technische maximale massa 1700kg bedraagt. De toegestane maximale massa bedraagt 1400Kg.

Dit betekent dat u de caravan tot maximaal 1400Kg mag beladen, en dat de auto in dat geval dat ook moet kunnen trekken. Uiteindelijk bepaalt uw rijbewijs, samen met het maximale trekgewicht van de auto, welke massa u mag trekken.

Met rijbewijs B mag u een combinatie trekken met een totaal toegestane massa van maximaal 3500kg. (Auto en caravan bij elkaar opgeteld). Bent u in het bezit van rijbewijs BE, dan mag u een caravan trekken die niet zwaarder is dan het toegestane trekgewicht van de auto, èn waarbij het gewicht van de caravan niet boven de toegestane maximum massa van de caravan uitkomt. In uw geval dus 1400kg.

Stel dat uw auto een maximaal trekgewicht heeft van 1300Kg, dan mag u nog steeds een caravan trekken met een maximum toegestane massa van 1400kg, mits het daadwerkelijke gewicht van de caravan niet boven de 1300kg uitkomt.

Daarnaast heeft u de mogelijkheid om bij de RDW de maximaal toegestane massa te verhogen. Een verhoging van de toegestane massa, kan echter nooit hoger worden dan de technisch toegestane maximum massa. In uw geval dus 1700kg. Of u die 1700kg ook daadwerkelijk mag trekken met uw auto, hangt af van het maximale trekgewicht van de auto.

Naast alle mogelijke en maximale gewichten, blijft ons advies altijd dat het gewicht van de beladen caravan, maximaal 75% mag zijn van het gewicht van de beladen auto. Pas als dat het geval is, is er sprake van een veilige combinatie.

Hier leest u meer over het gewicht en laadvermogen van de caravan | ANWB