Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slingerende caravan

Vraag gesteld door A. Woutersen op 9 juli 2021

Afgelopen vakantie tijdens een steile afdaling in de Ardennen, begon de caravan plots sterk te slingeren. Door gelijkmatig te remmen uit de slingerbeweging gekregen, maar het was beslist een gevaarlijke situatie. De caravan (Dethleffs 395HK) heb ik al 19 jaar en tot nu toe dit effect nooit gehad, ook niet bij relatief hoge snelheden (120 km/u). Caravan en auto beladen zoals ik al meer dan 35 jaar doe, dus daar zit het euvel waarschijnlijk niet. De caravan is kort voor vertrek in onderhoud geweest waarbij 2 nieuwe banden zijn geplaatst (195/70R 14C, opgepompt tot 4,5 Bar). Bij de eerste stop heb ik de bandenspanning teruggebracht tot 4,0 Bar wat enige verbetering gaf. Uit het servicerapport blijkt, dat de wielen niet zijn gebalanceerd. Kan dat het euvel zijn?
De rest van de (lange) trip heen en terug is veilig verlopen door mijn snelheid te matigen omdat de combinatie tegen de 100 km/u toch weer ietwat onrustig werd

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Dethleffs 395HK en voor het eerst te maken gekregen met een slingering. U vraagt zich af of dit kan komen omdat de wielen wellicht niet gebalanceerd zijn.

Een niet gebalanceerd wiel kan trillingen veroorzaken, maar het is niet aannemelijk dat dit slingeren veroorzaakt. Waar kan het slingeren dan door veroorzaakt worden? Meestal is slingeren het gevolg van een combinatie van factoren. Belading, snelheid, bandenspanning en bijvoorbeeld weersomstandigheden en staat van het wegdek zoals bijvoorbeeld spoorvorming.

Op weersomstandigheden en wegdek heeft u geen invloed, maar het helpt wel om de de caravan goed te beladen een juiste kogeldruk te hebben en de snelheid aan te passen. Op een steile afdaling in de Ardennen is een snelheid van 80km soms echt het maximum. Zeker als in een vallei ook de wind nog eens flink blaast.

De bandenspanning van 4.5 bar voor uw caravan vinden we ook aan de hoge kant. 3.5 tot 3.75 bar zou voldoende moeten zijn. Daarnaast is het tevens verstandig om ook de bandenspanning van de auto goed te controleren.

Hier leest u nog een aantal tips die het slingeren van een caravan kunnen tegengaan.