Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remmen caravan te snel versleten?

Vraag gesteld door M. Los op 28 oktober 2021

Ik heb in 2017 een nieuwe Kip Vision gekocht.
Nu na drie jaar gebruik staat de teller op ca. 20.000 km.
Elk jaar krijgt de Kip een onderhoudsbeurt en inspectie op waterdichtheid. Bij de onderhoudsbeurt van 2021 (wordt nu uitgevoerd) moeten remvoeringen en remtrommels(groeven) vernieuwd worden. (ca.800 euro)
Mijn vraag is: kan dat? Wat kan er gebeurd zijn? Heb ik nog (garantie) rechten?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Kip Vision, en na 4 jaar en 20.000 km blijkt dat de remvoeringen en trommels vervangen moeten worden.

Remvoeringen zijn uiteraard slijtagedelen, maar dat tevens de trommels nu vervangen moeten worden duidt op een overmatige slijtage.

Het is vaak lastig te achterhalen wat er nu precies gebeurd is, maar een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat u veel in heuvel of bergachtig gebied heeft gereden waarbij de remmen toch wat oververhit zijn geraakt. Hierdoor kan er groefvorming ontstaan in de trommels. Soms kan ook een te krappe montage van de breekkabel ervoor zorgen dat de handrem in werking wordt gesteld en daardoor de rem oververhit raakt.

Daarnaast is het zaak dat men goed controleert of de remkabels goed gangbaar zijn. Een remkabel die niet goed functioneert kan er voor zorgen dat een remschoen niet goed vrij komt waardoor een rem blijft aanlopen.

Omdat er misschien geen overduidelijke oorzaak te vinden is en daarnaast ook moeilijk aan te tonen zal zijn dat er sprake is van een mechanisch gebrek, zal een beroep op non-conformiteit lastig zijn.