Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsen mee op de caravan

Vraag gesteld door op 7 december 2021

Allereerst ter inleiding op mijn vragen, leg ik u mijn situatie uit.
Ik heb een caravan mark Adria type Atea 390 PS, bouwjaar 390 die wij destijds nieuw hebben gekocht. Met vakantie namen wij 2 fietsen mee en die gingen mee in mijn Volkswagen Touran. Dit was een normale gewone fiets en een vouwfiets met 26 inch wielen.
Wij hebben nu 2 gewone nieuwe e-bikes in bestelling die hopelijk eind januari a.s. worden geleverd.
Deze e-bikes wegen zonder accu per stuk 26 kg.
Deze e-bikes willen we met vakantie meenemen, maar kunnen niet meer in de auto.
Deze fietsen zullen dan m.i. op de dissel van de caravan moeten.
In de huidige situatie is mijn kogeldruk ongeveer 70 kg en dan zit er weinig water in de watertank.
Ervan uitgaande dat er op deze dissel 2 e-bikes passen, dan stijgt de kogeldruk naar 130 kg. Dat is veel te hoog,
Het reservewiel moet dan uit de dissel en kan misschien aan de achterkant onder de caravan, maar dan zakt de kogeldruk onvoldoende. Er staan ook 2 stalen gasflessen van per stuk 11 kg in de dissel. Eén gasfles kan desnoods in de auto, maar dan nog is de kogeldruk te hoog.
Ik denk dat je voor mijn kleine caravan geen hogere kogeldruk dan 80 kg moet aanhouden.
Ik heb hierover de volgende vragen:
a.   Passen er 2 e-bikes zodanig op mijn dissel dat rijden, manoeuvreren en een bocht maken goed mogelijk is.
b.   Klopt het dat ik een klapbare fietsendrager moet aanschaffen om nog in de disselbak te kunnen komen of bestaat er een fietsendrager die ik in stilstand over een rails een stuk naar voren kan schuiven om in de disselbak te kunnen komen.
c.   Hoe kan ik het beste met beide 2 e-bikes op de dissel tot een acceptabele kogeldruk komen en wat adviseert U dan als juiste kogeldruk.
d.   Er bestaan caravans met een langere dissel, zoals o.a. Lord Munsterland. Zou u mij kunnen vertellen of een langere dissel, waardoor de fietsen dichter bij de disselklep kunnen staan, een gunstig effect heeft op het gewicht en met hoeveel kg dit de kogeldruk verlaagt.
e.   Zou u mij kunnen adviseren of ik beter mijn huidige caravan kan vervangen door een type met een langere dissel en indien ja, welk merk en type zou u mij dan adviseren. Voor de goede orde, wij hebben bewust een compacte caravan, omdat wij trekken. Hierbij hoeft u geen rekening te houden met de huidige VW Touran, want die is evt. ook vervangbaar
f.   Als ik geen bestaande auto en caravan had en omdat wij trekken en daarom bij voorkeur een kleine caravan met vast bed willen, welk merk en type caravan zou u mij dan willen aanraden zodat ook de 2 e-bikes op een goede manier op deze caravan kunnen worden vervoerd.

Ik ben mij bewust dat ik het nodige vraag, maar ik wil met een combinatie incl. e-bikes op een veilige manier op pad kunnen gaan.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Adria Altea 390 PS en een VW Touran.

U heeft onlangs 2 ebike's aangeschaft en u wilt die graag meenemen op vakantie. Wanneer u beide fietsen op de dissel plaatst loopt de kogeldruk op naar 130kg, dat is te hoog.

De maximale kogeldruk van uw Touran is waarschijnlijk 75 of 80Kg, dit is dan ook meteen de maximale kogeldruk om aan te houden. Omdat uw caravan van zichzelf al vrij hoge kogeldruk heeft, is het plaatsen van 2 fietsen op de dissel niet de oplossing.

Qua manoeuvreren zie ik niet direct een probleem en met een klapbare fietsendrager zal de disselbak (deels) toegankelijk blijven. Het is vooral de kogeldruk die roet in het eten gooit.

Het meenemen van een relatief 2 relatief zware fietsen op een caravan is vaak niet ideaal. De beste plek is midden in de caravan op de as, maar dat heeft weer allerlei andere nadelen zoals niet toegankelijke caravan en het risico op beschadigingen. Het plaatsen van 2 fietsen in de caravan zal ook niet lukken.

2 fietsen voor geeft een veel te hoge kogeldruk, 2 fietsen achterop geeft teveel belasting op de achterwand en maakt de caravan te instabiel.

Ik denk dat in uw specifieke situatie naar het beste compromis gezocht moet worden. Dat zou er wel eens op neer kunnen komen dat u het beste 1 fiets voor op de dissel plaatst en 1 fiets op een fietsendrager achter op de caravan plaatst.

Uiteraard bestaan er caravans met een lagere kogeldruk of een wat langere dissel, maar dat zal per model en indeling verschillend zijn. Dan moet u echt gaan zoeken naar een caravan waarvan de kogeldruk heel laag is. Dan kunt u misschien 2 ebike's op de dissel plaatsen.

Aangezien er weinig auto's zijn die een kogeldruk hebben van meer dan 100kg, is het vervangen van de auto eigenlijk ook geen oplossing. Eigenlijk is die 75/80kg voor deze caravan en auto combinatie ook gewoon prima. 100Kg is vaak ook echt het maximum voor de caravan.

In alle gevallen zult u met het meenemen van fietsen rekening moeten houden met een combinatie die wat minder stabiliteit kan hebben dan u gewend was. Uiteraard is het aanpassen van de snelheid de beste remedie hier tegen.

Hier leest u nog meer over (elektrische) fietsen meemen met de caravan | ANWB