Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

13/7 Pin contactdoos

Vraag gesteld door op 18 augustus 2021

Ik heb een 13 pin Jaeger contactdoos op mijn auto. De caravan heeft een 7 pin stekker. Er is nu geen constante stroom in de caravan. Wat kan ik doen om de constante stroom in de caravan te realiseren. Ik denk aan een 13 polige stekker voor de caravan. Zijn er bijzondere voorzieningen nodig voor nodig? Alternatief is het 12 Volt stopcontact achter in de auto te verbinden met de constante stroom draad in de stekker van de caravan of rechtstreeks op de caravan. Wellicht nog een andere mogelijkheid?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een 13 polige Jeager aansluiting op uw auto en u denkt er over om uw caravan te voorzien van een constante stroomvoorziening.

Allereerst moet u zich dan afvragen waarvoor u de constante stroom gaat gebruiken? Is dat bijvoorbeeld voor de koelkast? Wilt u een accu van een caravanmover onder het rijden bij kunnen laden? of wilt u verlichting hebben in de caravan als u bijvoorbeeld op een parkeerplaats staat.

Overigens zit er in veel gevallen ook in een 7 polige stekker een constante stroom aansluiting. Dit is dan meestal aansluiting 2/54G. Deze aansluiting kan echter ook gebruikt worden voor een mistlamp. In de 13 polige stekker kunnen een mistlamp en 2 constante stroomdraden worden aangesloten. Hierbij is in de meeste gevallen er één constante stroomdraad via het contact geschakeld. De andere constante stroom werkt ook als de auto uitgeschakeld is.

Op de via het contactslot geschakelde constante plus draad, wordt meestal de koelkast aangesloten. Dit om te voorkomen dat u na een stop met een lege accu van de auto komt te staan. Als er nu geen enkele constante stroomvoorziening in de caravan aanwezig is, zult u die aan moeten leggen naar de verbruikers en dan is de meest logische keuze om dan over te schakelen op een 13 polige stekker.

Het zal dus vooral van de voorzieningen in de caravan afhangen hoeveel werk dat is.