Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mover en vervoer fietsen

Vraag gesteld door op 25 februari 2021

Wij overwegen de aanschaf van een gebruikte caravan (Elddis Avante 462 uit 2019). Maximaal beladen gericht 1350 kg
De verkoper wil hier een Truma smart A volautomatische mover onder monteren. Is deze zwaar genoeg voor de caravan of is een Truma XT een betere keus?
Volstaat een Optima Yellow Top 55 Ah als accu?

Voor vervoer van fietsen gaat onze voorkeur uit naar fietsen in de caravan. Zijn we dan aangeven op knutselwerk of is er iets te koop waar je twee ebikes veilig in vast kunt zetten.
Alternatief zou zijn: een fiets op bed en een fiets op de dissel, maar de dissel is erg kort en de dragers die worden aangeboden zijn voor twee fietsen

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Elldis Avanté uit 2019 en de verkoper wil daar een Truma Smart A onder plaatsen.
U vraagt zich af of die voldoende zwaar is.

De Truma Smart A is een mover die geschikt is voor een caravan met een maximum gewicht van 2000 Kg.
Bij 1350Kg kan deze mover een hellingspercentage van 25% aan. Dit zou voor uw caravan meer dan voldoende moeten zijn. De nog zwaardere Truma XT is dus niet nodig.

De 55Ah Optima Yellowtop accu volstaat ook. Wel is dat een vrij zware accu. Samen met de mover moet u rekening houden met een gewichtstoename van ongeveer 50-55Kg. Dit gaat uiteraard van uw laadvermogen af. U zou bijvoorbeeld een lichtere Lithium-ion accu kunnen overwegen, dat scheelt al gauw zo'n 15kg aan gewicht.

Ik kan u sowieso aanbevelen om voor de aankoop, de caravan te laten wegen. Vaak kloppen de gewichten op het kenteken niet helemaal. U kunt dan bepalen of het laadvermogen wat over blijft, voldoende is. Ook de kogeldruk kunt u hier in mee nemen.

Uiteraard zijn 2 e-bikes behoorlijk zwaar. Uw voorkeur om deze in de caravan zelf mee te nemen begrijp ik dan ook helemaal. Eigenlijk is dat de beste plek. Accu's eruit halen indien mogelijk, die kunnen mee in de auto.

Omdat het ook mogelijk is om één fiets mee te nemen op een fietsendrager die geschikt is voor 2 fietsen, zou u kunnen overwegen om 1 fiets op de dissel te plaatsen en de andere fiets mee te nemen in de caravan.

Er zijn eigenlijk geen kant en klare oplossingen voor het meenemen van fietsen in de caravan. Het advies is om de fiets op slot èn goed vast te zetten, door die bijvoorbeeld op te sluiten met andere bagage. Uiteraard moet u het meubilair dan ook goed beschermen.

Hier leest u nog meer over het meenemen van (elektrische) fietsen met de caravan.