Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keuze caravan

Vraag gesteld door D. Romeijnsen op 25 april 2021

We hebben de volgende twee caravans uitgekozen: de Dethleffs C Joy 420 en de Sterckeman Starlett Graphite 390. Wat zijn de voor en nadelen van deze caravans? Is de kwaliteit hetzelfde? We komen er zelf niet echt uit. Hoop dat u een goed advies voor ons heeft.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent op zoek naar een nieuwe caravan en u twijfelt tussen 2 modellen, een Dethleffs C-joy 420 en de Sterckeman Starlett Graphite 390.

De caravans die uitgezocht heeft, zijn inderdaad aan elkaar gewaagd, maar er zijn ook verschillen.

De Dethleffs is wat groter, en een fractie zwaarder, wat resulteert in een iets groter bed 150x195 tegen 140X190. Tevens kunt u bij de Dethleffs kiezen voor gewichtsverhoging tot 1360kg en bij Sterckeman gaat de verhoging tot 1200kg. Ook de koelkast is bij Dethleffs wat groter 142 liter tegenover 85 liter.

De Sterckeman lijkt wat duurder, maar met de Graphite uitvoering zit deze standaard wel heel erg goed in de spullen.

Een grotere watertank, een afvalwatertank, een douchevoorziening, een warmwaterboiler, een voorraam, een serviceluik, leeslampjes, gladde kunststof buitenbeplating etc zijn allemaal standaard bij de "Graphite".

Het zal dus een kwestie van rekenen zijn wat er van prijsvoordeel van de Dethleffs overblijft als u die wilt aankleden met de opties die standaard op de Sterckeman aanwezig zijn. Sowieso is gladde beplating bij Dethleffs niet mogelijk op de C'joy (meerprijs op de C'Go waar het wel mogelijk is, is zo'n 1.600 Euro).

Ik verwacht dat die rekensom dus in het voordeel van Sterckeman gaat uitvallen. Qua kwaliteit verwacht ik niet dat beide caravans heel erg veel voor elkaar onder zullen doen.

De C'joy hebben we dit jaar nog getest, als minpunt viel ons de slordige afwerking van de elektrische bedrading op, maar over het algemeen is het wel een degelijk gebouwde caravan.

De Sterckeman hebben we niet onderworpen aan een test, dus daar kan ik geen specifieke aandachtspunten van geven.