Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan achter elektrische auto; invloed van stroomlijn en gewicht van de caravan op het verbruik

Vraag gesteld door op 14 februari 2021

Ik ben erg benieuwd wat de invloed is op het verbruik/de range van een elektrische auto van het gewicht en de stroomlijn van een caravan. Is het beter om een hele lichte caravan te kiezen zoals een Knaus Travelino bijvoorbeeld of is een Eriba Feeling of Trigano Silver die beide zwaarder maar lager zijn een betere keus?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een vraag over de range en het verbruik van een elektrische auto bij gebruik van een caravan. Met name wilt u weten of juist het gewicht dan wel de stroomlijn, de grootste invloed heeft.

Vooropgesteld dat in de basis een elektrische auto een prima caravantrekker is (hoger eigen gewicht en een lineaire vermogensopbouw), hebben we ook ervaren dat de actieradius van een elektrische auto in combinatie met een caravan, procentueel veel kleiner wordt dan bij een auto met een traditionele verbrandingsmotor.

In veel gevallen zult u rekening moeten houden met wel meer dan 50% méérverbruik. Op dit moment zult u dus een reis met een elektrische auto en een caravan auto goed moeten plannen.

We hebben niet onderzocht of een hoog gewicht of een slechte stroomlijn de grootste stroomvreters zijn. Ongetwijfeld zijn beide factoren van invloed, waarbij we wel het idee hebben dat juist op lange afstanden, de stroomlijn (of het gebrek hieraan), nog iets meer invloed heeft dan het gewicht.

Als de combinatie eenmaal rolt, dan zal stroomlijn waarschijnlijk toch de grootste remmende factor zijn.

Hier leest u meer over een caravan trekken met een elektrische auto - ANWB