Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ophogen technische maximum massa

Vraag gesteld door op 6 oktober 2020

Ik heb een Knaus Travel-Liner uit 2001 gekocht. Gewicht op kenteken leeg 3300, maximaal 3500. Nu wil ik het gewicht op laten hogen. Men zegt dat de assen en het chassis dat gemakkelijk aan zouden moeten kunnen. Echter, omdat de camper uit 2001 is, wil tot nu toe niemand mij hiermee helpen. De fabriek lijkt geen verklaring, die nodig is voor de RDW, af te willen geven. Men verwijst mij naar bedrijven die garant kunnen staan voor het chassis na aanpassingen. Waar vind ik dergelijke bedrijven?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een camper en u wil de Technische Maximum Massa ophogen.

Het ophogen van de Technische Maximum Massa (TMM) kan alleen als die op het kenteken hoger is dan de Maximaal Toegestane Massa (MTM) op het kenteken. Als de fabrikant geen CVO verklaring hiervoor af kan geven, zal dat betekenen dat het chassis zoals dat nu uitgerust is, hiervoor niet geschikt is.

Zoals de fabrikant terecht aangeeft, zullen er dan misschien aanpassingen gedaan moeten worden door een carroseriebedrijf. Om het chassis hiervoor wel geschikt te maken, kan het zijn dat er zaken aan de vering, de remmen, en het chassis zelf moeten worden aangepast. Of dat voor uw voertuig mogelijk is, kan een dergelijk gespecialiseerd bedrijf u ongetwijfeld vertellen.

Uiteraard zult u na deze aanpassingen ook in het bezit moeten zijn van een C of C1 rijbewijs.

Een voorbeeld van een bedrijf wat dit soort aanpassingen doet vindt u hier.

Als de RDW het gewicht na aanpassingen zal verhogen, mag u er vanuit gaan dat de gedane aanpassingen veilig zijn.