Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lengte caravan

Vraag gesteld door op 30 september 2020

Ik mag een caravan trekken van maximaal 1350 kg conform advies ANWB. Nu wil ik een caravan met enkele bedden. Die zijn minimaal 6,7 meter incl dissel met een opbouwlengte van 5,6 meter. Wat is de invloed van de lengte van de caravan op de stabiliteit, het rijgedrag en dus de veiligheid van de combinatie trekauto/caravan?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

In het algemeen kan gesteld worden dat alles wat te maken heeft met groter, zwaarder, langer en hoger, invloed zal hebben op de stabiliteit van de combinatie. Een langere caravan kan bijvoorbeeld meer last hebben van het effect van wind of een passerende vrachtwagen.

Uiteindelijk bepaalt de uiteindelijke combinatie van auto en caravan, de wijze van belading, de bandenspanning, de verhouding van gewicht tussen auto en caravan, of de combinatie geschikt is.

Als u conform het advies maximaal 1350 kg mag trekken, dan mag u er vanuit gaan dat er rekening gehouden is met de maximale afmetingen.

Om een voorbeeld te geven, een Caravelair Artica 492 is een caravan met een maximaal beladen gewicht van 1400 kg en een ledig gewicht van 1130 kg. Ik kan me voorstellen dat wanneer u 220 kg laadvermogen heeft, dit meer dan voldoende is om niet boven de 1350 kg uit te komen. Deze caravan heeft 2 aparte bedden en een opbouwlengte van 5,62 meter.

Het kan zijn dat er met deze caravan nog steeds sprake is van een veilige combinatie. Uiteraard kunt u dat via onze caravantrekker berekenen.