Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gewicht caravan

Vraag gesteld door M. Boon op 10 januari 2021

Ik ben opzoek naar een caravan. Op mijn kentekenbewijs staat dat ik geremd 800 kg mag trekken. Maar jullie stelregel dat je 75% van het gewicht van je auto mag trekken klopt dan niet met die 800 kg. Mijn auto, een Fiat Panda weegt 1310 kg 75% daarvan is 982 kg. Mijn vraag is nu of ik max toch 982 mag trekken of moet ik me houden aan de 800 kg die op mijn kentekenbewijs staat.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Fiat Panda met een maximum trekgewicht van 800 kg.

Dat is tevens het maximale trekgewicht. U mag wettelijk gezien niet méér trekken dan deze 800 kg. De 75% regel zegt iets over de gewichtsverhouding tussen de auto en de caravan.

Waarschijnlijk is de door u genoemde 1310 kg het maximaal toegestane gewicht. Stel dat u alléén in uw auto zit en die niet beladen is, dan kan het best zo zijn dat het maximale gewicht zo'n 900 kg is.
Dan adviseren wij 75% van 900 kg, dus maximaal 675 kg als maximaal gewicht van de caravan aan te houden.

Indien u met deze auto een caravan wil gaan trekken wil ik u adviseren onze caravantrekker te raadplegen. Deze tool kijkt naast het gewicht, ook naar de mogelijkheid tot inhalen en het maximale hellingspercentage. Veel panda's hebben een lichte motor en daarmee een vrij beperkt trekvermogen.