Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Biedt een caravanhoes voldoende bescherming gedurende de winter?

Vraag gesteld door op 18 november 2020

Wij hebben een 21-jarige Dethleffs-caravan die nog goed is. I.v.m. een verbouwing in de familie zou het handig zijn als hij deze winter bij de bouwplaats staat als "weekendverblijf". Dus buiten in weer en wind, ipv in een overdekte stalling zoals normaal.
Mijn vragen hierover:
1) Heeft een caravan daar veel van te lijden?
2) Welke concrete problemen kunnen daar eventueel door ontstaan?
3) Helpt het veel om een caravanhoes eromheen te doen?
4) Je hebt ook caravanhoezen die alleen over het dak en de voor- en achterwand gaan (ze dekken de zijwanden van de caravan dus niet af) Heeft zo'n soort hoes dan wel zin?
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een 21 jarige Dethleffs caravan en u overweegt om die komende winter buiten te laten staan in verband met een verbouwing. De caravan moet gewoon bruikbaar blijven.

Uiteraard is een caravan zo gebouwd dat deze ook bij slecht weer buiten kan staan. Als de caravan gewoon goed waterdicht is hoeft dit geen probleem op te leveren. Uiteraard hebben weersinvloeden wel invloed op het materiaal, maar het zal zeker niet zo zijn dat na 1 winter buiten de caravan onbruikbaar zal zijn geworden.

Een winter buiten zonder enige bescherming kan er voor zorgen dat u naar verloop van tijd wat mosgroei en zwarte strepen krijgt.
Regelmatig schoonhouden helpt hierbij om dit te voorkomen.

Tevens is het zinvol om voor de winter de caravan een goede waxbeurt te geven waarbij de waterdruppels makkelijk van het dak en plaatwerk afwateren. Het beschermen van de deurrubbers met bijvoorbeeld een siliconenspray, kan voorkomen dat deze makkelijk vastvriezen.

Uiteraard zijn er ook hoezen die voorkomen dat het dak vies wordt. Een gedeeltelijke hoes kan hierbij al helpen. Mocht u kiezen voor een beschermhoes, zorg dan wel dat die goed gespannen is. Als de hoes gaat bewegen over het plaatwerk, kunt u doffe plekken krijgen.

Uiteraard is er in de winterse periode een groter risico dat u getroffen wordt door een hagelbui die schade op kan leveren.

De mooiste bescherming voor een caravan is eigenlijk het zogenaamde "beschermdak" omdat deze hoes niet direct op het dak ligt waait het onder het dak door en heeft hagel geen kans om deuken in het dak te maken. Uiteraard is dit een duurdere oplossing, maar zo'n dak maakt de caravan de hele winter gewoon bruikbaar en geeft toch optimale bescherming. Voorbeelden van dit soort daken ziet u hier en hier.