Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beladen caravan adria adora

Vraag gesteld door F. van Gunst op 16 oktober 2020

We hebben pas een nieuwe caravan gekocht de fietsen staan op de dissel met fietsenrek het zijn e-bike’s, accu’s en alles wat van fietsen af kan is eraf en in de caravan is alles achter de wielas gelegd (voortent/luifel en de frames en stoelen en tafel) en toch is de kogeldruk te hoog wat moet ik doen ook nog het reserve wiel met beugel achter de wielas laten plaatsen.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een nieuwe caravan gekocht en nu de fietsen op het fietsenrek staan, is de kogeldruk te hoog.

Sommige caravans hebben van zichzelf al een vrij hoge kogeldruk. Plaatst u dan twee relatief zware fietsen op de dissel, dan is de kogeldruk al snel te hoog.

Uiteindelijk zult u toch door het verplaatsen van het gewicht een goede kogeldruk moeten bereiken.

Vuistregel is dat zoveel mogelijk gewicht het beste rondom de as geplaatst kan worden. Des te meer gewicht in de voor èn achterkant geplaatst wordt, des te instabieler de caravan weer wordt.

Maak de disselkast zo leeg mogelijk, verplaats gasflessen van de disselbak naar de auto indien mogelijk en het reservewiel onder de caravan hangen of meenemen in de auto kan allemaal bijdragen tot het bereiken van de juiste kogeldruk.

U zou nog kunnen overwegen om één fiets naar de achterzijde te verplaatsen. Niet de meest ideale oplossing, maar het zal zoeken worden naar het best mogelijke compromis.

Hier leest u nog meer over het meenemen van (Elektrische) fietsen met de caravan.