Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen asrubbers caravan

Vraag gesteld door op 5 juni 2020

Mijn Dethleffs caravan (uit 2008) heeft boven deur 2 schades aan zijbeplating (scheurtje boven en knik schuin boven de deur). Expert verzekeraar stelt dat door "een combinatie van belading, wegomstandigheden en de constructie van de caravan" de schade is veroorzaakt doordat de asrubbers niet tijdig zijn vervangen. Hij stelt hiervoor een termijn van 8 jaar.

Ik kocht de caravan in 2017, 9 jaar oud. Hij is toen Bovag-gekeurd; asrubbers en onderstel waren in orde. Recent heb ik de caravan weer Bovag laten keuren. Asrubbers en onderstel in orde, wel de twee schades geconstateerd. Ik weet niet of de vorige eigenaar de asrubbers heeft laten vervangen. Op internet lees ik "Asrubbers van een rubbergeveerde Al-Ko as dienen zelden te worden vervangen." En van een advies van uw expert Frank o.a.: "Er is niet zomaar te zeggen wanneer de rubberveerstrengen van een rubbergeveerde caravanas vervangen moeten worden. Het is in ieder geval niet aan een bepaalde leeftijd verbonden."

Mijn vraag is:

  1. Kan een expert zonder specifiek onderzoek vaststellen dat de asrubbers ondeugdelijk zijn omdat de vervangingstermijn van 8 jaar is verstreken en/of de as-rubbers ooit zijn vervangen?
  2. Is u de genoemde noodzakelijke vervangingstermijn van 8 jaar bekend en is deze verdedigbaar"?
  3. Kan ik er op vertrouwen dat er, indien er bij twee opeenvolgende BOVOG-inspectie's geen bijzonderheden m.b.t. de asrubbers zijn geconstateerd, dat vervanging dan niet voor de hand ligt?
Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft schade aan uw caravan en volgens de expert van de verzekering komt dit door het niet tijdig vervangen van de asrubbers,

U heeft hierover aan aantal vragen puntsgewijs neergezet. Ik zal ze in dezelfde volgorde proberen te beantwoorden.

  1. Zonder onderzoek is het niet vast te stellen of de asrubbers versleten of beschadigd zijn. En van een standaard vervangingstermijn is absoluut geen sprake. Bij de meeste caravans worden ze namelijk nooit vervangen. Overbelading kan wel tot gevolg hebben dat de asrubbers stuk gaan, evens kan dit een oorzaak zijn van de geconstateerde schade.
  2. De gestelde vervangingstermijn is naar mijn mening dus ook zeker niet verdedigbaar.
  3. Als er bij meerdere inspecties niet gebleken is dat er een probleem met de asrubbers is, dan zie ik niet in dat een expert zonder dit te onderzoeken deze conclusie trekt.

De mogelijkheid blijft natuurlijk wel open dat de schade al eerder is ontstaan, en de asrubbers al eens vervangen zijn voordat u de caravan kocht. Dat zou naar mijn idee een redelijke verklaring kunnen zijn, men heeft de oorzaak van het gebrek hersteld, maar de gevolgen niet.