Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Technisch advies auto en caravan

Vraag gesteld door op 2 maart 2020

Ik heb een vraag over het beladen van de caraven versus de kogeldruk die ik moet aanhouden. In de basis lees ik het volgende:

  1. Zorg dat de caravan zo licht mogelijk blijft en doe zware zaken in de auto (als het kan)
  2. Zorg dat je de kogeldruk van de trekhaak aanhoudt of nagenoeg aanhoudt.

In mijn geval is de maximale kogeldruk 100 kg. Als ik die 100 kg wil bereiken, dan moet ik juist alle zware zaken (voortent, en ander spul) onder het bed vooraan in de caravan leggen of in het opbergvak buiten bij de dissel. En dat staat weer haaks op het advies om de caravan juist zo licht mogelijk te houden.

Vraag: Wat is de juiste wijze van beladen;

  1. Zorgen dat de kogeldruk richting de 100 kg gaat met veel zware belading voor in de caravan?
  2. Zorgen dat de caravan zo weinig mogelijk zware belading heeft met als nadeel dat de kogeldruk terug gaat naar 50 kg (of misschien wel minder)?
  3. Wat is de ideale balans in mijn geval?

Wij hebben een Hobby prestige uit 1997 met een max gwicht van 1400 kg en een Mitsubishi Outlander PHEV uit 2014 als trekkend voertuig.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kogeldruk voor de combinatie van uw Mitsubishi Outlander en uw Hobby Prestige.

Volgens onze gegevens is de maximale kogeldruk van uw Mitsubishi Outlander niet 100 maar 75 kg. Het ideaal is eigenlijk zoals u zelf al een beetje aangeeft, de zoektocht naar de ideale balans. De ene carvan heeft van zichzelf al iets meer kogeldruk dan de andere. Soms moet u dus een beetje schuiven met bagage. De algemene vuistregel hierbij is: zware spullen zo laag mogelijk en zo dicht mogelijk bij de as.

In uw geval zou ik me zeker niet zoveel zorgen maken omdat uw trekkend voertuig van zichzelf al een behoorlijk eigen gewicht in de schaal legt. Als u de zware spullen zo veel mogelijk onder in de caravan opbergt en een kogeldruk van ongeveer 75 kg weet te bereiken en daarnaast de 1400 kg respecteert, heeft u zeker een geschikte combinatie.