Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stationair toerental loopt na 30 seconden op naar 1250 toeren

Vraag gesteld door C.H.A. van Thiel op 21 april 2020

Het betreft een Ducato Multijet 130 van 2008. Na de vakantierit vanuit Portugal auto gestald. Bij het uit de stalling halen merk ik dat het toerental van normaal 800 oploopt naar 1250. Even later zie ik dat het acculampje gaat branden in het display. Dus van een goed werkende dynamo wegzetten en bij het na 4 maanden opstarten deze fout. Naar mijn mening stelt het management met hoger toerental in om toch de accu te willen laden. Wat niet gaat.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Wat u zou kunnen proberen, is op het moment dat het lampje brandt, de dynamo eens een forse maar beheerste tik te geven. Bijvoorbeeld door er een stuk metaal tegen aan te houden waarop u een tik geeft. Doet u dit wel zodanig dat u de dynamo of zaken eromheen niet kunt beschadigen. Bijvoorbeeld op het gladde metalen gedeelte in het midden van de dynamo. Gaat dan de acculamp uit en daalt het toerental weer, dan zijn waarschijnlijk de koolborstels versleten of blijven die een beetje hangen.

Ik zou u in dat geval wel willen aanraden, om hier niet te lang mee door te blijven rijden. Meestal komt binnen afzienbare tijd het probleem weer terug.

Soms volstaat het om in dat geval de regelaar met koolborstels, van deze dynamo te vervangen. U kunt er ook voor kiezen om een nieuwe of ruildynamo te plaatsen, of uw eigen dynamo te laten repareren.