Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade aan caravan door slingeren

Vraag gesteld door op 15 juni 2020

Ik stelde eerder vraag over schade aan mijn caravan (scheurtje en knik in zijwand boven deur). Mijn verzekering stelt dat dat komt door versleten asrubbers. U heeft mijn vragen terzake reeds eerder beantwoord.

Toch een aanvullende vraag: Vorig jaar is mijn caravan met een vervangende auto tweemaal in een slingerbeweging geraakt. Ik heb de combinatie door sterk remmen weer recht op de weg gekregen. Nu mijn vraag: is het denkbaar dat door die slingerbewegingen de caravan wanden en onderstel zodanig mechanisch belast zijn, dat daardoor de schade verklaarbaar is?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U geeft aan dat de caravan in een slingerbeweging is geraakt en u vraagt zich af of dit te maken zou kunnen hebben met scheurvorming in de wand.

Het slingeren van een caravan is meestal een combinatie van:

  • niet goed of te veel beladen;
  • een combinatie die qua gewicht niet goed op elkaar afgestemd is (de beladen caravan mag maximaal 75% wegen van het beladen gewicht van de auto);
  • een onjuiste kogeldruk;
  • te hoge snelheid.

Zware voorwerpen moeten in de caravan zo dicht mogelijk bij de as geplaatst worden.

We zien bijvoorbeeld erg vaak dat er 2 ebikes achter op de caravan geplaatst worden, en dat er voorin de caravan vervolgens veel gewicht geplaatst moet worden ter compensatie om aslnog een acceptabele kogeldruk te krijgen. Het gevolg is dat de caravan als het ware gaat doorhangen. Daarnaast maakt dit de caravan erg instabiel.

Op het moment dat de caravan dan ook nog eens gaat slingeren, kunnen er allerlei abnormale krachten op de constructie komen. Het gevolg is dat op de zwakste punten het materiaal stuk, gaat. Vaak is dit boven de zijdeur.

Ik kan dus zeker niet uitsluiten, dat overbelading in het verleden en het door u genoemde slingeren, de oorzaken kunnen zijn van de ontstane schade.