Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximaal gewicht caravan

Vraag gesteld door op 23 juli 2020

Ik heb een Hobby de Luxe 400 SFe uit 2016 gekocht. Omdat de caravan uit Duitsland is geïmporteerd was er nog geen kenteken bekend. Inmiddels wel. In de verkoopfolder werd een rijklaargewicht van 1077 kg en een maximaal gewicht van 1350 kg aangegeven. Controle van het kenteken bij RDW leverde echter op rijklaar 1090 kg en max. Gewicht 1300 kg. Laadvermogen 210 kg.

De dealer deelde mij desgevraagd mede, dat de caravan bij ingebruikname vermoedelijk was verminderd naar 1300 kg. Op mijn vraag of het max gewicht weer kon worden verhoogd naar 1350 kg deelde hij mij mede, dat dit pas kon nadat de Hobby op mijn naam was gezet.

Hierover heb ik wat twijfels. Hij liet mij een document zien van de caravan waaruit bleek leeggewicht 1030 kg, fabrieksbijtelling rijklaar 60kg dus 1090 kg en max gewicht 1300 kg. Deze cijfers zouden door RDW letterlijk administratief overgenomen zijn. Aangezien er ook een mover met lichte accu gemonteerd gaat worden van 37 kg wil ik toch graag het kenteken op 1350 kg hebben. Omdat de caravan in Nederland niet nieuw is geregistreerd, wil ik bij u informeren of ophoging naar 1350 kg nog wel bij RDW mogelijk is? Heb ik daar bijvoorbeeld nog het oorspronkelijk Duitse kentekenbewijs bij nodig? Graag uw reactie hierop.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Een gewichtsverhoging aanvragen bij de RDW, kan alleen als de technische massa op 1350 kg staat. Als om wat voor reden dan ook dit bij de RDW niet geregistreerd staat, dan kan alleen een gewichtsverhoging aangevraagd worden als u het CVO (zeg maar het geboortebewijs) van deze caravan heeft waaruit blijkt dat er inderdaad sprake is van een 1350 kg as.

Zo'n CVO kunt u via de importeur opvragen.