Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lithium ion accu

Vraag gesteld door op 23 juli 2020

Is het verantwoord ivm explosiegevaar om een lithium ion accu van 125Ah in te bouwen als huishoudaccu in een camper? Is het inderdaad waar dat deze 100% ontladen mag worden zodat deze accu 2 AGM accu’s van 125Ah kan vervangen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het verantwoord is een Lithium-Ion huishoudaccu te monteren in uw caravan in verband met explosiegevaar.

Lithtium-Ion accu's zijn veilig. Belangrijk is dat deze wel met de juiste apparatuur geladen dienen te worden. Niet alle boordladers zijn geschikt hiervoor. Er zijn ook accu's die voorzien zijn van een interne lader. Dan mag u er vanuit gaan dat dit de optimale lader is voor deze accu.

Wat ook een feit is, is dat in geval van brand een Lithium-Ion accu lastiger te blussen is dan een AGM accu.

Ook kunnen deze accu's beter tegen volledige ontlading en zijn ze een stuk lichter. Zeker voor een caravan is dat een belangrijk gegeven en dat komt ook de veiligheid ten goede.

Lithium-Ion batterijen worden veelvuldig gebruikt en ongetwijfeld heeft u er een paar in huis, bijvoorbeeld in uw smartphone of een laptop en een e-bike.

Als er iets mis gaat, is meestal de oorzaak niet een "spontane explosie" maar bijvoorbeeld verkeerd gebruik of een verkeerde manier van laden. Ik zie dus geen reden om van een dergelijke accu af te zien.