Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

CoC code voor caravan

Vraag gesteld door A. Bouman op 2 juli 2020

Wij willen een nieuwe Adria caravan kopen in België en invoeren naar Nederland. De verkoper zegt dat hij het nieuwe Nederlandse kenteken verzorgt met behulp van een CoC (ik vind de RDW site hier niet duidelijk in). Klopt dit en is dit voldoende voor de Nederlandse wetgeving, voor de caravanverzekering en heb ik in Nederland de volledige fabrieksgarantie als ik bij een dealer kom?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Het CoC, ook wel CVO genoemd, is het "geboortebewijs" van een voertuig. Daarmee wordt de caravan bij de RDW herkend en kan gecontroleerd worden of er een Europese typegoedkeuring voor dit model is afgegeven.

Blijkbaar heeft deze verkoper de bevoegdheden om bij de RDW een caravan op Nederlands kenteken te zetten. In dat geval is de invoer inderdaad gelijk geregeld. De BTW kan zowel in België als Nederland worden voldaan. Bij een auto komt er nog de BPM afdracht bij, maar dat zit niet op een caravan.

De Nederlandse verzekeraar zou nog om de Nederlandse catalogusprijs kunnen vragen, die is wel te achterhalen.

Garantie is bijna altijd Europees overdraagbaar, dit staat dan in de kleine lettertjes. In de praktijk is dit soms niet altijd even prettig, u kunt zich vast voorstellen dat een dealer die de caravan niet zelf heeft geleverd eerst zeker wil weten dat hij de kosten voor een reparatie 100% vergoed krijgt.