Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camperplaatsen

Vraag gesteld door op 9 juli 2020

Is het toegestaan in Nederland met een caravan te verblijven op een camperplaats? Hoe is dat geregeld in België en Frankrijk?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de zogenoemde camperplaatsen. U wilt graag weten of het is toegestaan om met een caravan gebruik te maken van een camperplaats. Ook wilt u graag weten of dit in België en Frankrijk is toegestaan.

Een camperplaats is in principe een parkeerplaats bestemd voor campers. Campers zijn zelfvoorzienend, terwijl een caravan meestal geen eigen sanitaire voorzieningen heeft. Op de meeste camperplaatsen mag wel overnacht worden, maar is het niet toegestaan om te recreëren. Zodra u gebruik gaat maken van een caravan wordt dit al snel als recreëren beoordeeld.

Nederland

In Nederland besluiten de gemeenten of en onder welke voorwaarden een kampeermiddel, anders dan voor verkeersdoeleinden, op de openbare weg mag staan. Recreëren op of langs de openbare weg is vrijwel in iedere gemeente verboden. Kort nachtverblijf op een camperplaats is in veel gevallen wel toegestaan. Uit de Algemene Plaatselijke Verordening van de betreffende gemeente blijkt in dat geval welke voortuigen gebruik mogen maken van een camperplaats.

België

In België is vrij kamperen, net als in Nederland niet toegestaan. Vraag daarom de lokale autoriteiten of u met uw caravan op een camperplaats mag staan

Frankrijk

In Frankrijk is het toegestaan om buiten de camping te overnachten als u toestemming heeft van de eigenaar van het terrein. Dit is alleen toegestaan tussen 19.00 en 09.00 uur. Op stranden, langs wegen en in beschermde landschappen is het niet toegestaan om te kamperen.

In Frankrijk is het dus belangrijk om bij de lokale autoriteiten na te vragen of u met de caravan op een camperplaats mag staan, als u met toestemming ook buiten de vrije tijden wilt verblijven op een camperplaats.

Conclusie

Een camperplaats is een parkeerplaats voor lagere duur voor kampeerauto’s. Recreëren buiten daarvoor aangewezen plaatsen is meestal niet toegestaan. Een overnachting in een daarvoor geschikt kampeermiddel mag vaak weer wel. Het is raadzaam om bij de lokale autoriteiten na te vragen of u in dat betreffende gebied met uw caravan op een camperplaats mag staan.

Voor meer informatie over het reizen met een caravan verwijs ik u graag naar onze website.

 

Reacties

G. Timmerman

Auteur - 14 oktober 2023

Waar kunnen wij als caravan houders in de maand maart terecht als je met de caravan richting zuid Spanje wil.
Volgens mij gaan bijna alle campings pas in April open.

Marlijn

ANWB Expert - 25 oktober 2023

U wilt weten waar u in de maand maart terecht kunt als u met de caravan richting het zuiden van Spanje wilt.

Wij hebben op onze campings een overzicht van wintercampings (Campingvakantie in de winter? Zoek, Vergelijk en Reserveer via ANWB | ANWB Camping), mogelijk vindt u daar een camping.

Verder kunt u ook op de ANWB routeplanner uw route bepalen en campings langs de route (aan de rechterzijde) aanvinken. U zou dan bij de betreffende camping (op de website of telefonisch) kunnen nagaan of zij in de winter open zijn.

Ik vertrouw erop u hiermee iets verder op weg te hebben geholpen.