Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper aanschaffen

Vraag gesteld door Y. Baggen op 20 mei 2020

Ik heb een Ford transit camper op het oog. Bouwjaar 2003-2005 met een 2 ltr diesel motor. Waar moet ik op letten bij de aanschaf, welke trucs zijn er om te bepalen of de camper motorisch ok is en of er iets gerepareerd dient te worden?
Denk aan:

  • knijpen in koelvloeistofslang na testrit;
  • koppeling in z'n 2 laten opkomen om koppeling te testen;
  • zwarte rook bij start en plank gas;
  • zwetend motorblok;
  • etc.
Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Ford Transit camper op het oog en u wil weten of er motorisch iets mankeert.

Het is in ieder geval verstandig om een goede proefrit te maken. De door u genoemde signalen kunnen soms wijzen op problemen, maar dat hoeft niet persé zo te zijn.

Het is bijvoorbeeld normaal dat een koelsysteem wat warm is een beetje  onder druk komt te staan en een zelfstellende koppeling kan normaal aanvoelen en 2000 kilometer later toch versleten blijken te zijn.

Daarnaast zijn naast het motorische gedeelte nog wel meer zaken van belang. Hoe staat het met het onderstel, hoe zijn de remmen, banden, de stuurinriching etc.

Naast het technische gedeelte is er natuurlijk ook nog de opbouw. Is er sprake van vocht? zijn de kitnaden nog goed? Werkt het laadsysteem en zijn de accu's nog in goede staat? Allemaal zaken die belangrijk zijn om te contoleren.

Als u dat allemaal niet zelf kunt beoordelen, is mijn advies om iemand mee te nemen die dit wel kan beoordelen. Misschien is een gedegen aankoopkeuring nog wel verstandiger. Via de DEKRA kunt u bijvoorbeeld zo'n keuring laten uitvoeren.