Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden geschikt voor caravan?

Vraag gesteld door op 5 juli 2020

Op mijn huidige caravan zitten nu banden met de maat 175 R 13 C, ik heb nu banden binnen gekregen met de type aanduiding 175 R 13 LT. Mijn vraag is of deze banden geschikt zijn om op de caravan te zetten.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw nieuwe caravanbanden zijn wat maatvoering betreft overeenkomstig met de oude banden. Echter met de aanvulling LT terwijl uw oude banden een C aanduiding hadden.

De C staat voor commercial en zijn feitelijk banden voor lichte bedrijfswagens. Deze banden hebben een verzwaard karkas waardoor een hogere bandendruk toegepast kan worden. Dat is een verstandige keuze voor caravans vanaf een modaal gewicht omdat deze banden in de breedste zin van het woord méér aankunnen. Klapbanden en ander bandenleed zijn caravans niet vreemd door vaak te lage bandenspanning, te hoge belasting en andere externe omstandigheden waar de caravanband mee te maken krijgt. Vandaar dus de voorkeur voor een C band.

De nieuwe band heeft de LT aanduiding als opdruk dat letterlijk staat voor Light Truck. Eigenlijk gewoon overeenkomstig de C aanduiding. In dit geval dus ook een verzwaard exemplaar met de genoemde voordelen. Dus simpel gezegd heeft u gewoon een zelfde soort band gekregen. In orde dus.