Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aslastverhoging

Vraag gesteld door P.J. ten Bos op 23 juli 2020

We hebben een caravan op het oog waarbij we de Technisch mogelijke aslastverhoging naar 1500 kunnen brengen.

Standaard is:

  • Technisch toelaatbare totaalmassa 1.350 kg
  • Massa in rijklare toestand 1.138 kg

Onze autoheeft een techn max. massa AHW van 1800. Wat is het voordeel van de aslastverhoging en heeft dit nut voor ons?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Een aslastverhoging betekent simpelweg dat u uw caravan zwaarder mag beladen. U krijgt dan een as die maximaal 1500 kg kan dragen in plaats van 1350 kg.

U kunt dus ook kiezen voor een 1500 kg as die u terug laat zetten naar 1350 kg. Mocht u in de toekomst het gewicht willen verhogen, dan is dat mogelijk. Dat kan niet bij een 1350 kg as.

Het verlagen van de aslast, wordt vaak gedaan om binnen de 3500 kg treingewicht te kunnen blijven ivm met het ontbreken van het E rijbewijs. Het is voor u dus van belang om te weten of dit voor u aan de orde is. Heeft u rijbewijs BE dan kan het wel zinvol zijn om te kiezen voor eem 1500 kg as.

Hoe werkt de praktijk?

De gewichten zoals die op papier staan komen vaak niet overeen met de werkelijkheid. Fabrikanten werken met een marge van 5% en heel vaak worden er extra's gemonteerd die het gewicht flink doen toenemen. In de standaard uitvoering heeft u iets meer dan 200 kg laadvermogen.

Stel dat u een mover en bijbehorende accu gaat monteren, een airco op het dak monteert en 2 ebikes en 2 gasflessen meeneemt, dan zit u waarschijnlijk al ongeveer op het maximum laadvermogen. Het gewicht op papier rijklaar blijft 1138 kg. Dat zou dan betekenen dat u verder niets meer in de caravan mee kunt nemen.

U geeft aan dat uw auto 1800 kg mag trekken, dus 1500 kg lijkt mogelijk te zijn. Houd echter wel de 75% regel in de gaten. Om te spreken van een veilige combinatie, adviseren we dat het gewicht van de caravan niet méér bedraagt dan 75% van het gewicht van de beladen auto. Stel dat uw caravan dus inderdaad 1500 weegt, dan moet uw auto in beladen toestand zo'n 2000 kg wegen.