Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

140pk of 160pk Renault Grand Scenic

Vraag gesteld door op 13 mei 2020

Binnenkort hopen we een caravan aan te schaffen waarmee we met ons gezin met twee jonge kinderen op vakantie willen gaan. We denken aan een caravan met stapelbed en vast bed, vaak in de maat-type-aanduiding 480 of 490. Waarschijnlijk een occassion van 10+ jaar oud, budget is ongeveer €8000-9000. Leeggewicht van de caravan zal vermoedelijk 1100 kilo zijn (bijvoorbeeld de Beyerland Vitesse 490 KU die nu op marktplaats staat).

Nu de vraag. Onze huidige auto Peugeot 5008 SUV (nieuw) 1.2 puretech met 130 PK lijkt qua gewicht niet voldoende te zijn om zo'n wat oudere familiecaravan te trekken. Het gewicht overschrijdt het totale toegestane gewicht en ik twijfel ook over de trekkracht. Sommige lichtere familiecaravans, vaak nieuwe zoals die van Dethleffs of Caravelair, zijn heel licht en lijken wel net binnen de gewichtsnorm te vallen.

We denken er toch over om een andere auto aan te schaffen namelijk een Renault Grand Scenic, van twee jaar oud. Benzine. Qua gewicht voldoet de Grand scenic prima, we twijfelen alleen over de motor. 140 pk of 160 pk. We neigen ernaar om voor 160 pk te gaan, maar de vraag is eigenlijk of de 140 pk benzine ook goed genoeg is. De info van caravantrekker.nl geeft niet echt groot verschil tussen de motoren.

Heel graag uw advies hierover. De 140 pk is namelijk een stuk goedkoper en makkelijker te kopen, ook tweedehands.

Mocht u nog advies hebben voor andere goede ruimte familie trekauto's, staan we daar ook voor open (budget 25.000-30.000 incl BTW).

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U hoopt binnenkort een caravan aan te schaffen. U twijfelt alleen of uw huidige auto in staat is de caravan veilig te kunnen trekken.

De caravan die u opgeeft heeft een ledig gewicht van 1100 kg. Beladen mag die caravan 1300 kg wegen. Indien uw huidge Peugeot een handgeschakelde versie is, dan is het trekgewicht 1280 kg. Heeft u echter een automaat dan is het trekgewicht 950 kg, de automaat valt dus af.

Hoe zit het dan met de handgeschakelde versie, of is wellicht de Renault Grand Scénic met het op papier hogere trekgewicht de betere keuze?

Wij adviseren altijd dat het gewicht van de beladen caravan niet meer mag zijn dan 75% van het gewicht van de beladen auto. Met een leeggewicht van beide auto’s rond de 1500 kg zal dit geen belemmering zijn. Het trekkend voertuig moet dan minimaal rond de 1750 kg zijn. Met 4 inzittenden en bagage komt u zeker aan dit gewicht. Zowel met de Peugeot als met een Scénic.

U maakt zich wat zorgen om de trekkracht van de Peugeot.

Het koppel van deze auto ligt met 230 Nm bij 1750 toeren hoger dan dat van de Scénic die 205 Nm bij 2000 toeren levert. De Peugeot zal het dus op de hellingen zelfs nog nèt wat beter dan doen dan de 140 pk sterke Scénic, maar het verschil is niet heel groot. De 10 extra Pk’s van de Scénic  zult u in de praktijk niet merken, vooral koppel is van belang bij het trekken van een caravan.

Overigens hebben we ook gereden met de 160 pk sterke Scénic (altijd automaat overigens) en ondanks betere cijfers op papier was het verschil in de praktijk minimaal, en zoals u zelf al aangeeft duurder en moeilijker te vinden. De 140 pk versie voldoet dus ook.

De Peugeot 5008 met handbak mag dus 1280 kg trekken, indien u het gewicht van 1280 kg beladen niet overschrijdt, mag u een caravan gewoon trekken, ook als is het maximaal te beladen gewicht van de caravan 1300 kg.

Voor beide auto’s is het sowieso verstandig zoveel mogelijk zware zaken in de auto te leggen. Tentstokken op de vloer onder de voeten van de kinderen dus.

In onze caravantrekker kunt u zelf nog eens wat berekeningen maken.

Alternatieven zijn er ook om zwaardere caravans te trekken, al komt u al snel in een ander segment terecht. De Renault Espace, een Ford S-max, een Seat Ateca, of wellicht een Toyota RAV4 om maar eens een aantal modellen te noemen. Deze zou u ook eens kunnen bekijken.

Misschien is het niet eens zo gek om eerst eens een rit te maken met uw eigen Peugeot, als dit een handgeschakelde versie is. Het zou me niets verbazen als die prima overweg kan met de genoemde caravan.