Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Truma C 4002 valt steeds op storing

Vraag gesteld door W.A.A.F. Kragting op 18 november 2019

Mijn Truma  4002 verwarming in de camper ( bouwjaar 2008 ) valt steeds op storing. Aanvankelijk lijkt hij op te starten. De ventilator gaat draaien nadat een duidelijke klik hoorbaar is. Ongeveer 15 seconden later valt de kachel of boiler, afhankelijk in welke stand het apparaat wordt geschakeld, op storing en brandt het rode  lampje. Het apparaat heeft een tijd lang na herhaaldelijk weer opnieuw opstarten wel gewerkt, maar nu blijft hij steeds storing aangeven. Wat of welk onderdeel veroorzaakt dit probleem?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Uw Truma C 4002 valt telkens in storing en de rode storingslamp brandt.

Er zijn een aantal dingen die u zelf kun controleren.

  1. De accuspanning, deze mag niet lager zijn dan 10.5volt (meestal knippert dan de rode controlelamp)
  2. Controle van de de gasfles of snelsluitende klep, dit zijn eigenlijk de gaskranen. Deze moeten open staan en er moet voldoende gas in de fles zitten.
  3. Controle van de uitlaatopeningen. Deze mogen niet geblokkeerd zijn.


Als die dingen allemaal in orde zijn en de verwarming valt nog steeds in storing, dan is de volgende stap, dat u de helpdesk van Truma kunt raadplegen. De zijn te bereiken via telefoonnummer +49 89 46172020.

Indien ze u daar niet verder kunnen helpen, dan zullen ze u ongetwijfeld met een Truma dealer in contact brengen. Wellicht moet de verwarming dan gerepareerd worden. Het is vanuit hier onmogelijk om dan aan te geven waar het probleem in zit. De Truma dealer zal het apparaat moeten doormeten en controleren.  Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ontsteking niet werkt of dat een afsluitbeveiliging van het gas defect is soms gaat ook de temperatuurbeveiliging stuk. Maar net zo goed is het een heel ander probleem wat na controle boven komt drijven.